Hogyan került Putyin hatalomra? – Bak Róbert ajánlja Giuliano da Empoli A Kreml mágusa című regényét

Bak Róbert

2023. március 25. 08:35

Hogyan került Putyin hatalomra? –
Bak Róbert ajánlja Giuliano da Empoli A Kreml mágusa című
regényét

A tavalyi évben páratlanul izgalmasra sikeredett a Goncourt-díj győzteséről döntő voksolás, hiszen a legjelentősebb francia irodalmi elismerésről egymás után tizennégyszer (!) is szavazott a zsűri, ám mivel tizennegyedjére is döntetlen lett az eredmény, rendhagyó módon a bizottság elnöke döntött, így nyerte meg a toronymagas esélyesnek kikiáltott Giuliano da Empoli bestsellerével szemben az észak-afrikai születésű Brigitte Giraud a díjat.

 

Ez a döntés nemcsak azért lepte meg a közönséget, mert az olasz–svájci szerző műve már eddigre az egyik legkelendőbb és legtöbbet elemzett könyv volt Franciaországban, hanem azért is, mert a többek között a Francia Akadémia Nagydíjával vigasztalódó regény egy olyan témával foglalkozott, aminél keresve sem találhatnánk aktuálisabbat.

 

A közvetlenül az orosz–ukrán háború kitörése után megjelent A Kreml mágusa ugyanis Vlagyimir Putyin hatalomra kerüléséről, diktatúrájának kiépüléséről és rendszerének természetrajzáról szól. Mégpedig a legátláthatóbb és legközérthetőbb módon.

 

A civilben egyetemi tanárként és politikai tanácsadóként dolgozó da Empoli nem véletlenül választotta ezt a témát első szépirodalmi művének, ugyanis már korábban, a politikai propagandáról szóló A káosz mérnökeivel alaposan beleásta magát ebbe a kérdéskörbe. Da Empoli regénye éppen ezért sokkal mélyebbre hatol a politika bugyraiba, mint az ilyen témájú alkotásoktól általában megszokhattunk, ám az 1973-as születésű szerző szépírói gyakorlatlansága miatt több hibát is vét a cselekmény keretezése közben. Igaz, ezt a mű erényei miatt könnyen meg tudjuk bocsátani neki.

 

 

Da Empoli nem sokat bíbelődik a cselekmény felvezetésével, hiszen alighogy felvillantja a regény során a néma hallgatóság szerepét betöltő és éppen Moszkvában időző francia történész alakját, már egy hajánál fogva előrángatott indokkal jelentkezik is nála a legendás Vagyim Baranov, Putyin egykori legfőbb tanácsadója (az évek óta rejtőzködő ex-ideológusnak ugyanis tetszettek a francia tweetjei...), hogy aztán jöjjön egy kétszázötven oldalas sodró erejű monológ, amely röviden felvázolja nekünk a férfi felmenőinek (ezáltal a Szovjetuniónak is) a múltját, majd végigkövethetjük az eredetileg irodalmárnak készülő Baranov életét fiatalkorától kezdve, tanácsadói ténykedésén át egészen addig, míg kegyvesztettként kikerült az orosz diktátor köreiből.

 

A Kreml mágusának fő erénye az a részletgazdagság és sokoldalúság, amely révén megérthetjük azt, hogy egyáltalán mi teremtette meg annak lehetőségét, hogy az addig jobbára ismeretlen Putyinból egyáltalán elnök lehessen (da Empoli egészen zseniálisan rajzolja meg a ’90-es évek ügyeskedőkkel, ex-kommunistákkal és vadkapitalistákkal teli Oroszországát, ami nem igazán tud mit kezdeni a hirtelen jött szabadsággal), majd azt, hogy mennyire is volt magától értetődő az a folyamat, ami során a „Cár” leszámolt a független sajtóval, a neki nem tetsző oligarchákkal és a külföldi befolyási kísérletekkel, hogy aztán arról is képet kapjunk, hogyan képes azóta is manipulálni és markában tartani a világ legnagyobb országát és annak minden lakóját.

 

A svájci minden fejezetben más-más témára koncentrál, így Baranov mesél a szinte mindvégig néma biodíszletként funkcionáló történésznek többek között a csecsen háború idején történő gyanús lakótelepi robbantásokról, a Wagner csoport létrejöttéről, az első (2014-es) ukrajnai orosz beavatkozások módszereiről, a Merkel ellen használt meglepő pszichológiai hadviselésről és a nyugati közvéleményt befolyásolni igyekvő orosz trollfarmokról is.

 

Giuliano da Empoli műve, A Kreml mágusa valahol félúton van a szépirodalom és a tényirodalom között, ám az apróbb sutaságait leszámítva ez nagyon is jól áll neki. Hiszen éppen annyi cselekmény és fikciós elem van benne, hogy ne váljon szárazzá, és éppen annyi tényt és összefüggést tudhatunk és érthetünk meg belőle, amennyit egy jobb tényirodalmi kötetből. Úgyhogy akit érdekel Vlagyimir Putyin élete, és az, amit művelt / művel Oroszországgal és ezáltal a világgal, az ne habozzon belevágni, mert egy nagyon is élvezetes műhöz lehet szerencséje.