Horn Gábor a Témában: A magyarok csaknem fele támogatja az Oroszország elleni szankciókat

A Szeged Televízió Téma című műsorában Balogh Judit műsorvezető vendége a Republikon Alapítvány elnöke volt, aki legfrissebb kutatási eredményükre hivatkozva azt mondja, a magyarok fele ért egyet a brüsszeli szankciókkal.
Miszlai Dorina

2023. március 02. 08:42

Horn Gábor a Témában: A magyarok
csaknem fele támogatja az Oroszország elleni szankciókat

A magyar kormány a tavaly év végi Nemzeti Konzultáció eredményeire hivatkozva állítja, hogy a lakosság 97 százaléka ellenzi a szankciós bombákat. Horn Gábor szerint ezek az eredmények nem reprezentatívak, vagyis mivel nagy valószínűséggel csak kormánypárti szavazók küldték vissza kitöltve a konzultációs levelet, így nem lehet az egész országra vonatkozóan következtetéseket levonni. Hozzátette azt is, hogy ezek a plakátok az emberek becsapására szolgálnak, miközben ez a magyar adófizetőknek 7 milliárd forintjába kerül. Miközben az Orbán-kormány a szankciók elutasítását kommunikálja idehaza, a kormányfő Brüsszelben – a többi Uniós tagország vezetőjéhez hasonlóan – megszavazta az Oroszországot érintő szankciókat. Ugyanakkor az emberek nagy többségének ez a kettősség nem tűnik fel, vagyis a kormánypropaganda üzenetei célba érnek.

 

A Republikon Alapítvány elnöke szerint a miniszterelnök tisztában van azzal, hogy az inflációnak csak egy részét okozzák a brüsszeli szankciók, sokkal nagyobb részben az orosz agresszió és a magyar vezetés elhibázott inflációkezelési megoldásai okolhatók, de mégis célravezetőbbnek találja Brüsszelt okolni a válságért.

 

Horn kitért arra is, hogy a tanárok után a kormány az orvosokat is szeretné rettegésben tartani – ezért törölték el oly hirtelen a kötelező orvos kamarai tagságot és szervezik ki őket egy kormány által ellenőrizhető szervezetbe. Horn szerint a Fidesz célja a félelemkeltés, és erre azért van szükség, mert az Orbán-kormány nehezebb helyzetben van, mint 2019-2020-ban volt: ott van a 25 százalékos infláció, a recesszióba hajló gazdasági visszaesés, az egyre erősebb társadalmi feszültségek (például az oktatásban, az egészségügyben) és a napjainkban kipattanó korrupciós ügyek. Arról szó sincs, hogy hirtelen elveszítené hatalmát a Fidesz, hiszen nincs egy ütőképes ellenzék, aki leválthatná, viszont ahhoz, hogy saját táborát uralni tudja, ahhoz kell a félelemkeltés, hogy ne léphessen fel ellenük senki. A Republikon elnöke azzal zárta a beszélgetést, hogy emiatt a miniszterelnök már csak a híveihez célozza üzeneteit, hogy biztosítsa szavazóbázisát.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!