Hullámsírba merült a világ egyik leghíresebb úszó étterme

A viharos tengeren elsüllyedt Hongkong legendás úszó étterme, amely még egy James Bond filmben is szerepelt.
Vass Imre

2022. június 22. 10:50

Hullámsírba merült a világ egyik leghíresebb úszó étterme

Az étteremhajóba szombaton a Dél-kínai-tengeren a rossz időjárási körülmények miatt betört a víz, és hiába igyekeztek mindent elkövetni a megmentéséért, a hajó vasárnapra felborult. A tulajdonos társaság közleménye szerint személyi sérülés nem történt, azonban a tenger ezen a helyen ezer méter mély, ami megnehezíti a mentési munkálatokat.

 

A csaknem 80 méter hosszú Jumbo úszó étterem több mint négy évtizeden át Hongkong egyik nevezetessége volt. Több mint hárommillió vendégnek, köztük II. Erzsébet királynőnek és Tom Cruise-nak szolgálták fel a kantoni konyha ínyencségeit. Számos filmben is feltűnt, köztük az 1974-es James Bond-darabban, a Roger Moore főszereplésével forgatott Az aranypisztolyos férfiben is.

 

A pandémia miatt 2020-ban bezárt, és elbocsátotta összes alkalmazottját. Anyavállalata szerint fenntartása súlyos pénzügyi terhet rótt a részvényesekre, mivel több millió hongkongi dollárt költöttek az ellenőrzésére és karbantartására annak ellenére, hogy nem üzemelt. Az éttermet múlt kedden vontatták el, hogy egy olcsóbb helyen végezzék a karbantartását és eközben történt a baleset.