Húsvéthétfőn Mariupolt teljesen lezárhatják az oroszok

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. április 16-án este.
Garai Szakács László

2022. április 16. 20:46

Húsvéthétfőn Mariupolt teljesen
lezárhatják az oroszok

Vasárnaptól kitiltják az olasz kikötőkből az orosz hajókat

Az intézkedést a kikötői kapitányságok főparancsnoksága körlevélben közölte. A jelenleg olasz kikötőkben tartózkodó hajóknak „kereskedelmi tevékenységük befejezése után” azonnal távozniuk kell. Az intézkedés azokra a hajókra is vonatkozik, amelyeken 2022. február 24. után az orosz zászlót más nemzet lobogójára cserélték. Olaszország a háború miatt Oroszországgal szemben április 8-án további szankciókat bevezető európai uniós döntés értelmében jelentette be a tilalmat.

 

Mariupol még mindig tartja magát

„A katonáinkat körbezárták, a sebesülteket körbezárták. Humanitárius válság van... Ennek ellenére a srácok tovább védekeznek” – mondta Volodimir Zelenszkij az az Ukrainska Pravdának. Közben az oroszok hétfőtől korlátozni fogják Mariupol megközelítését – közölték Telegramon a város vezetői. Információik szerint teljesen lezárják majd a várost, így akadályozva az evakuálásokat.

 

Több, mint kétezer civil halálos áldozata van a háborúnak

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint már több mint 1900 civil halálát regisztrálták az orosz–ukrán háború kitörése óta. Kiemelik, hogy a tényleges számok ennél sokkal magasabbak lehetnek. A február 24. és április 14. között megölt 1982 civil közül 162 gyermek volt – közölte az ENSZ emberi jogi szervezete (OHCHR). Adataik alapján 2651 civil sebesült meg, köztük 256 gyerekek. Az OHCHR szerint a legtöbb halálesetet és sérülést a bombázások és a légicsapások okozták.

 

Berlin tankokat adna Kijevnek, álláspontjuk szerint ezzel nem lépnének be a háborúba

A német igazságügyi miniszter, Marco Buschmann szerint az olyan nehézfegyverek, mint például a harckocsik szállítása Ukrajnának, nem jelentene belépést az Oroszország elleni háborúba – idézte a dpa hírügynökség a miniszter Welt am Sonntagnak adott, teljes egészében vasárnap megjelenő nyilatkozatát. Buschmann azt mondta, hogy a nemzetközi jog nem minősíti a fegyverszállítást hadba lépésnek. „Ha tehát (Ukrajna) él önvédelmi jogával, akkor támogatása fegyverszállításokkal nem vezethet ahhoz, hogy a háború részesévé váljunk” – jelentette ki a miniszter. Hozzátette, hogy ez nemcsak az ő személyes véleménye, hanem a német kormányé is.

 

Boris Johnsont kitiltották Oroszországból

A brit miniszterelnök mellett Liz Truss külügyminisztert és Ben Wallace védelmi miniszter sem léphet orosz földre. A hivatalos indoklás szerint erre a brit kormány „példa nélküli ellenséges tevékenysége, különösen a magas rangú orosz tisztségviselőkre kivetett szankciók” miatt van szükség.