Huszonhárom százalékkal emelkednek idén az élelmiszerárak

A Világbank negyedéves árupiaci kilátásokról szóló jelentése nem mondható optimistának.
Garai Szakács László

2022. április 27. 08:50

Huszonhárom százalékkal emelkednek
idén az élelmiszerárak

A dokumentum összeállítói szerint az idén a globális energiaárak 50,5 százalékkal emelkednek tavalyhoz képest, 2023-ban viszont már 12,4 százalékkal csökkennek.

 

Az élelmiszerárak az idén várhatóan 22,9 százalékkal nőnek, jövőre viszont 10,4 százalékkal visszaesnek. A Világbank a legjelentősebb, 29,7 százalékos növekedést a növényi étolajok szegmensében várja az idén. Emellett a műtrágyák drágulása elérheti a 69,2 százalékot, ami az egyik okozója a mezőgazdasági termékek áremelkedésének.

 

Tavaly az energiaforrások ára csaknem megduplázódott, az élelmiszerek ára harmincegy százalékkal nőtt. A Világbank megjegyzi, hogy az elmúlt két évben az energiaárak emelkedése a hetvenes évek eleje óta a legjelentősebb volt. Az élelmiszerek valamint a műtrágyák drágulása 2008 óta a legnagyobb volt.

 

– Az árupiacok az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb kínálati sokkját élik meg az Ukrajna elleni orosz háború hatásai miatt – mondta Ayhan Kouz, a Világbank fejlesztési kilátásokkal foglalkozó csoportjának igazgatója. – Az ebből eredő élelmiszer- és energiaárak emelkedése humanitárius és gazdasági következményekkel jár. A nyersanyagok világszerte súlyosbítják az amúgy is magas árnyomást.

 

A Világbank előrejelzése szerint idén a búza ára több mint negyven százalékkal nő, rekordmagasra emelkedik. Az emelkedő árak komoly nyomást fognak gyakorolni a búzaimporttól függő fejlődő országokra.

 

(MTI)