Idén sem kerülheti el a télbanya a máglyát: sok programmal, tizenöt busóval rendeznek télbúcsúztatót

Busók felvonulásával, látványos kiszebáb égetéssel és minden eddiginél több és színesebb programmal idén is megrendezi február utolsó hétvégéjén a Szent István Téri Télbúcsúztatót a Szegedi Városkép és Piac Kft.
Rafai Gábor

2023. január 27. 11:40

Idén sem kerülheti el a télbanya a
máglyát: sok programmal, tizenöt busóval rendeznek télbúcsúztatót

– Február 25-én és 26-án, mindkét napon kézműves vásárral, zenés mulatsággal, családi programokkal és gyermekműsorokkal várjuk azokat, akik szeretnének búcsút mondani az idei télnek. Tavaly nagyon sokan kilátogattak a Szent István térre, ezért az idén még több és még színesebb programokkal készülünk – tudtuk meg Rácz Attilától. 

 

A Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elárulta azt is, az idén a tavalyi nyolc busó helyett tizenöt fog majd felvonulni szombaton délután, hogy elkísérje utolsó útjára a télbanyát, amit hagyományosan a Szent István téren fognak most is máglyára vetni.

 

Február utolsó hétvégéjén mindkét napon kinyit a százéves műemlékvíztorony is, a gyerekeket pedig óriás építőkocka, körhinta, kisvasút, ugrálóvár és pónilovaglás várja.

 

Egész hétvégén egyedi kézműves termékekkel és minőségi, háztáji finomságokkal várják majd az érdeklődőket már reggel 9 órától a kereskedők.
 

Most sem maradnak el a finom fesztiválételek: lesz kürtőskalács, lángos, lepény és persze kitűnő forralt borokkal is készülnek a kiállítók – számuk az idén is megközelítheti százat.

  

A Dugonics térre idén is kiállítják majd a télboszorkányt, amelyre papírcetlikre írva feltűzhetik majd a szegediek, mitől szeretnének megszabadulni a téllel együtt.

 

A babona szerint ugyanis a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A téltemető népszokás lényege, hogy a kiszebábra feltűzzük a papírra írt bánatot, betegséget, vagy azt, hogy kitől, mitől szeretnénk megszabadulni, majd a banyával együtt ezeket is tűzre vetjük.

 

Tavaly többek között a túlárazott batátától, a koronavírustól, a súlyfeleslegtől, a ráktól, a szűkmarkúságtól szerettek volna többen is megszabadulni, de voltak, akik Putyint és a Fideszt is máglyára küldték.