Indián tolldíszek, békepipák és mokaszinok is láthatók majd a Móra Ferenc Múzeum vadnyugat-kiállításán

Az észak-amerikai indiánok életét, munkáját bemutató használati tárgyak és relikviák is megérkeztek a Móra Ferenc Múzeum június 25-én nyíló nagyszabású kiállítására, ami a legendás vadnyugat világát mutatja be.
Rafai Gábor

2022. június 16. 15:40

Indián
tolldíszek, békepipák és mokaszinok is láthatók majd a Móra Ferenc Múzeum vadnyugat-kiállításán

A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című kiállítás mintegy hatszáz négyzetméteren mutatja be az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak szokásait, munkáját, mindennapi életét.

 

A cowboyrelikviák már korábban megérkeztek az oklahomai Cowboy és Western Múzeumból, de hazai múzeumok és magángyűjtők is kiegészítették a bemutató anyagát.

 

– Az észak-amerikai Nagy-síkságon és annak peremvidékén élő indiántörzsek tárgykultúrájából és díszítőművészetéből is ízelítőt kaphatnak majd a kiállítás látogató egy külön teremben berendezett tematikus tárlaton

 

– monda Nagy Imre művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora csütörtökön a múzeumban.

 

Az oklahomai cowboy-tárgyak mellett a kiállítás fontos részét képezi az indiánok világának bemutatása. 

 

A tárlaton a Néprajzi Múzeumból kölcsönzött eredeti indián relikviákat is láthat majd a közönség: tolldíszeket, békepipát és a pipázás további kellékeit, amuletteket, fegyvereket. Emellett a látogatók eredeti bőingen, ágyékkötőn és további ruhadarabokon keresztül megismerhetik öltözködésüket, viseleteiket is.

 

A kurátor a kiállításrészt bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a Néprajzi Múzeum néhány darab kivételével szinte valamennyi észak-amerikai indián tárgyát kölcsönadta a tárlatra. 

 

Hazánkban azonban nem volt olyan néprajzkutató, aki tematikus gyűjtőmunkát végzett volna az észak-amerikai indiánok körében, még Xantus János is, aki szinte keresztül-kasul bejárta a prérit, elsősorban a cowboyok világát térképezte fel, mindössze egyetlen pipafejet hozott haza a gyűjteményébe.

 

 

– Ahhoz, hogy a látogatók képet kaphassanak az egyes törzsek eltérő díszítőművészetéről, a Néprajzi Múzeumból származó, közel harminc tárgyat ki kellett egészíteni magyarországi gyűjtők kölcsön kapott relikviáival. Ezek többsége teljesen hiteles másolat, amit a világ nagy múzeumaiban őrzött indián tárgyakról készítettek

 

– mondta Nagy Imre.

 

Az ilyen, méretben és anyaghasználatban is pontos másolatok között található egy a British Museumban őrzött faragott gyermekhordozó másolata, vagy egy Párizsban látható 18. századi festett bőrtakaró replikája.

 

A kiállításon különböző tematikus blokkokban láthatók 

  • az indián kézművességhez,
  • a gyermekneveléshez, felnőtté váláshoz kapcsolódó tárgyak,
  • a mokaszinok,
  • a pipázás kellékei,
  • a késtartók,
  • a mobilitás eszközei és a különféle viseletek.

 

Az indiánok küzdelmeiben kiemelkedően fontos kézifegyvereket szintén egy tárolóban mutatják be. Hat bábú segítségével pedig az érdeklődők azt is megismerhetik, a gyakorlatban miként viselték, használták ezeket a tárgyakat egykor az indiánok.

 

A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című kiállítás a Múzeumok éjszakáján, június 25-én nyílik a Móra Ferenc Múzeumban.