Infláció, euróárfolyam, áremelkedések: miért nem beszél ezekről folyamatosan az ellenzék?

Garai Szakács László

2022. június 20. 13:05

Infláció,
euróárfolyam, áremelkedések: miért nem beszél ezekről
folyamatosan az ellenzék?
  • Tartósan 400 forint környékén, inkább fölötte van az euró árfolyama.
  • Tízezer forintból (lassan) nem lehet az alapvető szükségleteinkhez kellő dolgokat egyszerre, egy alkalommal megvásárolni.
  • Az infláció, a folyamatos pénzromlás a lakosság több mint kétharmadának rossz, napról napra nehezebben élnek.
  • Nem egyszerűen szegénység és létbizonytalanság van Magyarországon, azon már régen túl vagyunk.

 

Ezekről a dolgokról bosszankodnak huszonnégy órában a Facebookon az emberek. A politikusok viszont nem beszélnek ezekről. Sem ott, sem máshol, máshogyan. A kormánypártiak azért, mert szerintük ezek a problémák valójában nincsenek. Az ellenzékiek meg azért, mert

  • vagy szerintük sincsenek ilyen problémák, ami elég nagy baj,
  • vagy nem tudnak ezekről a problémákról érthetően, világosan beszélni, ami szintén elég nagy baj.

 

Pedig viszonylag egyszerű dolgokat kell mondani, például:

  • Rosszabbul élünk most, mint a Fidesz tizenkét éves országlása alatt bármikor.
  • Hamarabb elfogy az emberek fizetése, mint a Fidesz tizenkét éves országlása alatt bármikor.
  • Az emberek jelentős része valójában nem kapott fizetésemelést: keresetkiegészítést, pótlékot kapott, amiket ráadásul sok helyen csak határozott ideig adnak, de az alapfizetések a munkahelyek jelentős részén valójában nemhogy látványosan, sehogyan sem nőttek.

 

Amíg az ellenzék csak a piacok, boltok előtt Facebook-élőzik, és ott sem ezekről a gondokról beszél, addig minden egyes nappal kényelmesebb helyzetben van a Fidesz. Az átlagemberek meg minden egyes nappal reményvesztettebben állapítják meg. Valójában senki nem tesz értük semmit.

 

El kell mondani azt is, hogy eközben Orbán Viktor miniszterelnöknek hogyan emelkedett a fizetése a duplájára, hogyan lopnak el mindent a szemünk előtt, mekkora a korrupció, de amíg az emberek jelentős részének azon kell gondolkodnia a hónap közepén, hogy még van legalább két hét a következő fizetésig, és örülnek annak, ha csak harminc és nem harmincegy napos egy hónap, addig igenis napi szinten a megélhetési gondokról kell beszélni.

 

Mindig.

 

Arról, hogy minden, ami nem hatósági áras, annak folyamatosan nő az ára. És ne legyenek illúzióink: az árak sosem fognak csökkenni. Ezek az árak akkor is így maradnak, ha holnap véget érne a háború és holnapután minden eurót ideadna Brüsszel, amit most teljes joggal visszatart. Michael O'Leary, a Ryanair vezetője, valójában Magyarország magyar hangja volt, amikor a friss minisztert, Nagy Mártont, idiótának, hibbantnak, ostobának nevezte.

 

Idiótának, hibbantnak, ostobának tartja mindenki, és nemcsak őt, hanem a komplett kormányt. Meg az ellenzéket is.

 

És ez egészen addig így lesz, amíg érdemben nem történik valami – az ellenzéki oldalon. Addig magunk között újra és újra megbeszéljük, milyenek a politikusaink.

 

Ilyenek. Ilyenek jutottak nekünk.