Ipsos: 34 ország közül a magyarok a legelégedettlenebbek az egészségügyi rendszerükkel

Magyarország az egészségügy jelenlegi és várható, jövőbeni állapota, az egészségügy minősége, az orvosok elérhetősége a várólisták hossza tekintetében éppúgy a lista hátulján végzett a vizsgált 34 ország közül, mint az egyenlő ellátás, az egészségügybe fektetett lakossági bizalom, az egészség ára vagy az információhoz való hozzáférés terén.
Kékes Viktória

2022. október 04. 08:31

Ipsos: 34 ország közül a magyarok a legelégedettlenebbek az egészségügyi rendszerükkel

Az egészségügyi rendszerrel kapcsolatos felmérést végzett 34 országban az Ipsos 2022. július 22. és augusztus 5. között. 

 

Az eredmények Magyarország számára lehangolóak. A vizsgált 34, többségében fejlett ország 23 ezer felnőtt válaszadója közül a magyarok találják a legrosszabbnak hazájuk egészségügyi ellátását.

 

A magyar válaszadók

  • 53 százaléka szerint a családja csak gyenge minőségű ellátáshoz férne hozzá az egészségügyben,
  • csak 15 százalék gondolja úgy, hogy mindenkit egyenlő ellátásban részesítenek az országban,
  • 83 százaléka ért egyet az állítással, hogy sokan nem engedhetik meg az országban a minőségi egészségügyi ellátást
  • 76 százaléka azzal az állítással is egyetért, hogy az egészségügyi rendszer túlterhelt,
  • 86 százalék szerint túl sokat kell várni, hogy orvosi ellátást kapjon valaki Magyarországon,
  • 51 százalék szerint nagyon nehéz időpontot kapni a körzeti orvoshoz.

 

A nemzetközi kutatás szerint a magyarok 70 százaléka nem bízik benne, hogy a lehető legjobb ellátást kapná a magyar állami egészségügyben, és mindössze 8 százaléka gondolja úgy, hogy javulni fog az egészségügy helyzete a jövőben. 

 

Forrás: Ipsos

 

A felmérésben Magyarország mellett még két kelet-európai uniós tagállam szerepel, Lengyelország és Románia. Az ottani válaszadók is hasonlóan vélekednek az egészségügyi rendszerükről, de még mindig pozitívabban gondolkodnak, mint a magyarok.

 

Épp tegnap szivárgott ki a Belügyminisztérium egészségügy átalakítására vonatkozó javaslatcsomagja. Ebben - többek között - a szabad orvosválasztás megszüntetése, a kórházban fekvő betegek látogatásának korlátozása, és a mindenkori Orbán-kormány fő fegyvere, a még szorosabb központi irányítás szerepel.