Iskolát, kultúrházat bombáztak az oroszok, újabb tankokat küldenek a németek az ukránoknak

Hírösszefoglaló az orosz-ukrán háború péntek délutáni és esti eseményeiről.
Vass Imre

2022. május 20. 21:52

Iskolát, kultúrházat bombáztak az oroszok, újabb tankokat küldenek a németek az ukránoknak

Duda: Ukrajnának vissza kell kapnia nemzetközileg elismert területét

Ukrajnának vissza kell kapnia nemzetközileg elismert teljes területét, ezt a törekvést a demokratikus világ vezetőinek támogatniuk kell – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Varsóban, miután Borut Pahor szlovén államfővel tárgyalt.

 

A közös sajtóértekezleten Duda közölte: tárgyalásaik napirendjén az Ukrajnának nyújtandó katonai és humanitárius segítség szerepelt.

 

Megköszönte, hogy Pahor azon államfők egyike volt, akik február végén csatlakoztak az ukrán uniós tagjelölti státusz gyors megadását szorgalmazó levélhez. E kezdeményezés Duda szerint „nem is állami, hanem társadalmi szempontból fontos", mivel jelzi az Európai Unió (EU) nyitottságát az ukrán társadalom iránt.

 

Kétszázan kerestek menedéket egy ukrajnai iskolában – az oroszok lebombázták őket

Egy iskolára lőttek az oroszok a luhanszki régióban lévő Szeverodonyeckben. Az épületben több mint 200 ember rejtőzködött, köztük sok gyermek is.

 

A helyi kormányzó szerint három felnőtt meghalt a támadásban, a rendőrség pedig egy másik menedékhelyre próbálja átvinni az embereket. Elmondása szerint már körülbelül 11 ezer épület pusztult el részben vagy egészében Lunahszkban.

 

 

Durva videón, ahogy egy orosz rakéta a földdel tesz egyenlővé egy kultúrházat

A kelet-ukrajnai harkivi régióban található Lozova városában orosz rakéta csapódott a helyi kultúrház újonnan renovált épületébe, és szinte a földdel tette egyenlővé azt.

 

Az esetről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszámolt a közösségi médiában. Zelenszkij azt mondta: a megszállók ellenségként kezelik a kultúrát, az oktatást és a humanitást. És nem spórolnak a rakétákkal és bombákkal. A támadásban legkevesebb hét ember, köztük egy 11 éves gyermek sérült meg.

 

Oroszország Ukrajna lassú kivéreztetésére játszik, minél szorultabb helyzetbe hoznák a lakosságot

Röviddel azután, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen, az Egyesült Államok felajánlotta Volodimir Zelenszkijnek, hogy evakuálja az ukrán elnököt és csapatát, és segít nekik felállítani egy száműzetésben lévő kormányt. Erre hangzott el Zelenszkij mára szállóigévé vált válasza: „Lőszerre van szükségem, nem fuvarra”.

 

Lassan három hónappal a harcok kitörése után azt mondhatjuk, az ukrán elnöknek igaza volt: az amerikai nagykövetség által szervezett csütörtök délutáni kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők egyértelmű véleménye az volt, hogy bár benne volt a pakliban, hogy egy orosz siker esetén ma már csak egykori államalakulatként hivatkoztunk volna Ukrajnára, keleti szomszédunk minden előzetes várakozást megcáfolt, és sikeresen állt ellen eddig az orosz megszállásnak.

 

„Nem akartam odamenni, gyilkolni és meghalni” – nem hajlandók harcolni az orosz katonák

Sorra tagadják meg az orosz katonák, hogy Ukrajnában harcoljanak, és ez ellen a hadsereg nem tud semmit sem tenni.  

 

Az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete óta már több mint ezer szerződéses orosz katona utasította el, hogy részt vegyen a harcokban, és közölte feletteseivel, hogy nem hajlandó visszatérni a harcmezőkre, miután megtapasztalta a háború valóságát. Egyikük, egy csak Dmitrij néven azonosított katona a Guardian című brit lapnak elmondta: Rendkívül dühösek voltak, de végül lenyugodtak, mert nem tudtak semmit sem tenni ellene.

 

Dmitrij a lap cikke szerint az orosz hadsereg egyik elit egységénél szolgál, ami február elején Fehéroroszországból vonult be Ukrajnába. Amikor április elején közölték velük, hogy vissza kell térniük a frontra, hamar kiderült, hogy sokan közülük ezt nem akarják. Dmitrij végül nyolc másik katonával együtt megtagadta, hogy részt vegyen a háborúban.

 

 

Júliusban 15 Gepard tankot küldenek a németek Ukrajnába

Németország védelmi minisztere szerint a harckocsikat arra fogják használni, hogy megvédjék az ukrajnai "kritikus infrastruktúrát" az orosz támadásoktól.

 

Ukrajna júliusban 15 darab "Gepard" légvédelmi harckocsit kap Németországtól - közölte pénteken a német védelmi minisztérium szóvivője – írja a Deutsche Welle.

 

A fegyverszállítással együtt jár majd a német fegyveres erők kiképzési támogatása és közel 60 ezer lőszer biztosítása is.

A bejelentésre Christine Lambrecht német védelmi miniszter és ukrán kollégája, Olekszij Resnyikov pénteki találkozója után került sor.

 

Az oroszok állítólag bevetették a legmodernebb repülőgépieket Ukrajnában

Oroszország állítólag bevetette az 5. generációs Szuhoj Szu-57-es repülőgépet az ukrajnai konfliktusban, amely az orosz kormány közlése szerint „láthatatlan” a radarok számára. Aktív használatuk Ukrajnában gyakorlatilag az első valós felhasználásukat jelentené konfliktusban, miután a gépet négy évvel ezelőtt Szíriában tesztelték.

 

A TASS orosz állami hírügynökség által idézett katonai források szerint az Orosz Légierő (VKS) állítólag Szu-57-es vadászgépeket használt az ukrajnai „speciális hadművelet" során.

 

„A Szu-57-es repülőgépek használata Ukrajnában két-három héttel a különleges hadművelet megkezdése után kezdődött. A gépek rakétákat használnak, és az ellenséges légvédelmi rendszerek aktív területén kívül működnek” – mondta az orosz ügynökség egyik forrása.

A TASS ugyanakkor azt mondja, nincs hivatalos információja ezzel kapcsolatban.