Ismét orosz oligarchákat töröltetne Magyarország a szankciós listáról

Ez már a második próbálkozás.
Kékes Viktória

2023. január 18. 15:10

Ismét orosz oligarchákat töröltetne Magyarország a szankciós listáról

Magyarország ismét azzal fenyegetőzik, hogy fellazítja az Európai Unió Oroszország elleni szankciórendszerét, és ragaszkodik ahhoz, hogy kilenc embert töröljenek a korlátozó intézkedések több mint 1300 személyt és 170 szervezetet tartalmazó listájáról - írja a Szabad Európa.

 

A lap forrásai szerint ezek Aliser Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov. Ezen felül Uszmanov húgát, Gulbahor Iszmailovát, Aven üzleti partnerét, Mihail Fridmant; Dmitrij Mazepin belarusz-orosz oligarchát és fiát, Nyikita Mazepint; valamint Grigorij Berjozkin és Vjacseszlav Mose Kantor orosz oligarchákat is le akarják vetetni a vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listáról.

 

Az EU hivatalos lapja Uszmanovot „Kreml-barát oligarchának, Putyin kedvenc oligarhájának” nevezi, aki különösen szoros kapcsolatban áll az orosz elnökkel, és úgy tekintenek rá, mint üzleti ügyeinek intézőjére. A német hatóságok a szankciók részeként foglalták le tavaly április közepén Hamburgban a világ legnagyobb szuperjachtját, az Uszmanov anyjáról elnevezett Dilbart, aminek az értékét 600 millió euróra becsülik.

 

Az EU szerint Pjotr Aven „annak a nagyjából 50 tehetős orosz üzletembernek az egyike, akik rendszeresen találkoznak Vlagyimir Putyinnal a Kremlben. Tevékenysége nem független az elnök kéréseitől.”

 

Viktor Rasnyikov tavaly márciusban került fel a listára, „vezető orosz oligarcha, elnök-tulajdonosa a Magnyitogorszki Vas és Acélműveknek (MMK), az egyik legnagyobb oroszországi adófizetőnek”.

 

A szankciós listát minden tagállamnak jóvá kell hagynia, hogy március 15-én meghosszabbítsák.