Jégesőre keltünk, arra alhatunk el, de napközben gyönyörű időnk lesz, harminc fok fölötti csúccsal

Készülnünk kell kifutószelekre is.
Garai Szakács László

2022. május 25. 06:55

Jégesőre keltünk, arra alhatunk el,
de napközben gyönyörű időnk lesz, harminc fok fölötti csúccsal

Komoly jégesőzésre ébredtünk Mankával, háromszor is, egészen nagy kopogások voltak, meg is nézte közelebbről, az ablakból is, én lusta volt fölkelni, csak konstatáltam, komolyabb zivatart kaptunk a nyakunkba. Aztán amikor tényleg felébredtem, abban bíztam, csak álmodtam, de a szokásos kávéfőzési rituálé közben egyértelmű lett, tényleg jégesett – kinéztem az ablakon, vizes volt minden.

 

Szóval, ez a mai egy zivataros szerda – lehet. Napközben csodás időnk lesz, amit egy hidegfrontnak köszönhetünk, a lehetséges zivatarokkal együtt. Ha újra leszakad az ég, az nem sokkal sötétedés előtt történhet meg, de akkor nagyon, nem véletlen, hogy egész Csongrád-Csanád megyére másodfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki, ami azt jelenti, villámlásokkal, heves széllel csaphat le a zivatar, amiben jég is lehet gazdagon. Bízzunk abban, hogy ha nem is marad el este az esőzés, azért szelídül egy kicsit.

 

Ám addig tényleg pazar időnk lesz: bőven lesznek gomoly- és fátyolfelhők is a nap előtt, de mindig sikerül kibújnia a csillagnak a takarók mögül. A levegő idén először melegszik harminc fok fölé Szegeden hivatalos mérési helyein: harmincegy fok várható; tizennyolcról indultunk, tizenkilencig hűl vissza éjszakára, akkor is, ha esik, akkor is, ha nem. A szél kelet-délkeletről kezd, de nyugati irányba elforog egészen északnyugatig, napközben elfogadható a sebessége, közepesen erősen fúj.

 

A levegőminőség rendben van, a pollenhelyzet állandósult.

 

 

Higgyünk abban, elmaradnak az esti zivatarok, ha esik is, csendesen esik. Addig viszont napszemüvegre fel! Illetve, fel a napszemüveget! Ja és a kifutószél: ha zivatarozik, és lesz jég is, az azt is jelenti, heves, nagyon erős széllökések is várhatók, egyik pillanatról a másikra támad fel akkor a szél.