Joe Biden Vlagyimir Putyinnak: Nehogy hozzányúljon az atomfegyverekhez!

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. szeptember 17-én este.
Garai Szakács László

2022. szeptember 17. 22:31

Joe Biden Vlagyimir Putyinnak: Nehogy
hozzányúljon az atomfegyverekhez!

Zaporizzsjai erőmű: megjavították a fő távvezetéket

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint az erőmű ismét közvetlenül az ukrán áramhálózatról kapja az áramot. A 750 kilovoltos távvezeték két héttel ezelőtt állt le, a korábbi három pedig már korábban, így először az egyetlen még üzemben maradó reaktor által termelt árammal biztosították az erőmű áramellátását – ezt hívták szigetüzemnek –, majd ennek leállítása után az időközben helyreállított tartalékvezetékek segítségével. A távvezeték helyreállításával egy időben az ukrán Enerhoatom azt is közölte, hogy a maradék vezetékek megjavításához szükséges alkatrészeket, valamint a vészhelyzet esetén beüzemelhető dízelgenerátorokba való üzemanyagot is eljuttatott az erőműbe.

 

Mennek előre az ukránok, Kupjanszk újra az övék

Az Institute for the Study of War arról tweetelt, hogy az ukránok pénteken maradéktalanul visszafoglalták az Oszkil folyó partján található Kupjanszkot, aminek felszabadítását egy hete erősítették meg hivatalosan. Az ukránok már tüzérségi állásokat is kialakítottak a folyó túloldalán, sőt ha úgy döntenek, hogy tovább folytatják az ellentámadást, az oroszok valószínűleg nem lesznek elég erősek ahhoz, hogy megakadályozzák az előretörést a folyó mentén.

 

 

Biden: Eszébe ne jusson Putyinnak vegyi fegyvereket és atomot használni!

Joe Biden amerikai elnök arra figyelmeztette Vlagyimir Putyint, ne merjen hozzányúlni a vegyi vagy taktikai nukleáris fegyvereihez „Ez úgy megváltoztatná a háború arculatát, mint semmi más a második világháború óta. Olyannyira a világ páriájává válnának, mint amennyire még soha. Az pedig a cselekvésük mértékétől függ, hogy milyen válaszlépést váltanak majd ki ezzel.”

 

Messze még a háború vége az ukrán sikerek ellenére is

Volodimir Zelenszkij szerint korai lenne még háborús fordulatról, vagy a konfliktus végéről beszélni, annak ellenére is, hogy sikeres volt az elmúlt hetekben az ukrán ellentámadás. Az ukrán elnök azt is mondta a Reutersnek a felszabadított területeken az oroszok háborús bűnöket követtek el.

 

India miniszterelnöke is kimondta, ez most nem a háború ideje

Találkozott egymással Narendra Modi indiai miniszterelnök és Vlagyimir Putyin, erre jutottak:

 

Modi: – Tudom, hogy ez most nem a háború ideje, és többször is beszéltünk már telefonon arról, hogy a demokrácia, a diplomácia és a párbeszéd viszik előre a világot.

 

Putyin: – Oroszország mindent megtesz az ukrajnai konfliktus mielőbbi befejezésének érdekében.

 

Ennél többre viszont nem jutottak.