Jól működik az öncenzúra: egy iskolai igazgató „aktuálpolitikai áthallások” miatt tiltotta be a Petőfi-ünnepséget

Szerinte az „Akasszátok fel a királyokat!” verssor kapcsán mindenki Orbán Viktorra asszociálna. Az egyik szülő szerint a gyerekek ennél plasztikusabban nem is tanulhatták volna meg, mit jelent a félelem, a diktatúra, a kiállás a szabadságért és mit jelent március 15-e.
Kékes Viktória

2023. március 16. 08:11

Jól működik az öncenzúra: egy iskolai igazgató „aktuálpolitikai áthallások” miatt tiltotta be a Petőfi-ünnepséget

A 444 értesülése szerint a budapesti Budenz József Általános Iskola és Gimnázium igazgatója az első előadás után betiltotta az iskola március 15-e alkalmából előadott Petőfi-ünnepségét, mert aktuálpolitikai áthallásokat érzett benne. 

 

A portál beszámolója szerint kedden, az első előadás után mind a gyerekek, mind a tanárok meglepve hallották a bejelentést a hangosbeszélőn, miszerint a második előadás technikai problémák miatt elmarad. 

 

Hamar kiderült, hogy szó sincs ilyesmiről: Csenki József igazgató azt közölte a tantestülettel, hogy a Petőfi Sándor életét születésétől a halálig végigkövető zenés, verses előadásban szerinte annyi aktuálpolitikai áthallás van, hogy “ha ez kimegy, vége az iskolának”.

 

Az igazgató egy fültanú szerint konkrét áthallásos példaként említette, hogy a darab azon részében, ami Petőfi Sándor radikális, politizáló arcát mutatta be, elhangzott a költő Akasszátok fel a királyokat! című verse, illetve egy helyen „elnyelődött” a refrénvégi „királyokat” szó és szerinte ezt hallva mindenki Orbánra gondolna.

 

Csenki József az információt megerősítette, sőt közölte, hogy az ügyért vállalta az egyszemélyi felelősséget. Az intézkedés annyira felháborította a darabban szereplő negyedikeseket, hogy a folyosón tiltakoztak, petíciót fogalmaztak és aláírásokat gyűjtöttek.

 

Az egyik szülő a történtek kapcsán úgy fogalmazott:

 

„Ennél hasznosabb ünnepségbetiltás nem is képzelhető el, hiszen a gyerekek ennél plasztikusabban nem is tanulhatták volna meg, mit jelent a félelem, a diktatúra, a kiállás a szabadságért és mit jelent március 15-e”.