Jön a 10. uniós szankciós csomag, várhatóan mi is megszavazzuk

Ahogy az eddigieket is.
Kékes Viktória

2023. február 21. 10:50

Jön a 10. uniós szankciós csomag, várhatóan mi is megszavazzuk

Valamennyi kormány elkötelezett abban, hogy elfogadják a 10. szankciós csomagot – jelentette be Josep Borrell Brüsszelben. Az uniós külügyi főképviselő azt is elmondta, hogy atagállamok a lőszerszállítás felgyorsításában és megnövelésében is egyetértettek. 

 

Az EUrológus szerint Borrell azt mondta, a tagállamok a következő napokban, a háború kitörésének első évfordulója (február 24.) előtt jóvá fogják hagyni az újabb szankciókat.

 

Ez azt jelenti, hogy az itthon a folyamatosan a szankciókat ekéző magyar kormány sem jelezte a külügyminiszterek hétfői ülésén, hogy bármiféle problémája lenne a csomaggal, azaz minden bizonnyal mi is megszavazzuk. Nincs ebben semmi meglepő: bármit is mondjon Orbán Viktor, az eddigieket is mind megszavaztuk.  

 

A hétfői tanácskozáson egyébként Magyarországot nem Szijjártó Péter képviselte, a magyar külügyminiszter inkább lángosozni vitte a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatóját. Nézzék csak milyen boldogan érkeznek meg Dunakeszire:

Fotó: Szijjártó Péter Facebook

(Az államtanácsost Orbán Viktor is megetette, egy magánvacsorára hívta meg még vasárnap este. Sajnos azt nem tudni, itt mi volt a menü, de a lángosnál biztos valami sokkal előkelőbb fogás, ismerve a miniszterelnök ízlését.)

 

Az EU-s külügyi tanácskozás után Josep Borrell azt is mondta, hogy az Európai Bizottság hamarosan előterjeszti az európai lőszergyártás növelését célzó stratégiát, Ukrajnának ugyanis rengeteg hadianyagra, elsősorban lőszerre lesz szüksége a közelgő orosz offenzíva előtt. 

 

„Oroszország csapatokat von össze a fronton, 350 000 orosz katonát. Ez majdnem kétszer annyi katona, mint amennyi ott volt a háború elején. Folytatnunk kell erős, megingathatatlan támogatásunkat Ukrajnának addig, amíg nem győznek – ismertette az uniós álláspontot a külügyi főképviselő”.