Jön a vármegye- és az országbérlet

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében jelentette be, két új tömegközlekedési bérletet vezetnek be, ezekkel a munkába járás költségeit kívánják csökkenteni.
Vass Imre

2023. február 18. 19:02

Jön a vármegye- és az országbérlet

A miniszterelnök bejelentése után nem sokkal a MÁV közleményben adott tájékoztatást az új tömegközlekedési bérletek részleteiről.

 

Közölték: az bérletrendszer használatával teljes vármegyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-Start, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatainak igénybe vételével. 

 

A teljesárú vármegyebérletet 9450 forintért lehet majd megvásárolni várhatóan április utolsó hetétől, az országbérlet ennek duplájába fog kerülni. A tanulók ezt 90 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe.

 

A 30 napos teljesárú országbérlet 18900 forintba fog kerülni. Kétezer-ötszáz forinttal olcsóbban lesz megvásárolható, mint jelenleg a 30 kilométerre érvényes bérlet. A tanulók ezt a bérletfajtát választva is igénybe vehetik a 90 százalékos kedvezményt.

 

A teljes árú bérlet árának 86 százalékát térítik meg a munkáltatók, így vármegyebérlet esetében mintegy 1300, országbérlettel kicsivel több mint 2600 forint saját költségen tudnak utazni az utasok a helyközi szolgáltatókat választva. A új bérletkonstrukció révén a munkáltatók, kis- és középvállalkozások utaztatási költségei is csökkennek az