Jön az Európai Bizottság hatodik szankciócsomagja

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. május 4-én délelőtt.
Garai Szakács László

2022. május 04. 09:56

Jön az Európai Bizottság hatodik
szankciócsomagja

Von der Leyen: Az Európai Bizottság az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolja

Ursula von der Leyen, az Európai Parlament plenáris ülésén, az Ukrajnában zajló háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló vitán elmondta, az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is. Az Európai Unió hatodik szankciós csomagja mások mellett olyan magas rangú katonatiszteket von az uniós megszorító intézkedések hatálya alá, akik háborús bűnöket követtek el Bucsában, vagy felelősek Mariupol ostromáért.

 

A megszorító intézkedések újabb csomagja továbbá a Sberbankot és két másik nagy bankot is kizárna a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből. Emellett három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatónak tiltja meg az uniós műsorszórást minden platformon, kábelen, műholdon, interneten és okostelefonos alkalmazásokon keresztül egyaránt – közölte az uniós bizottság elnöke.

 

Több mint tízezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából kedden

Az ukrán–magyar határszakaszon 5000 ember lépett be kedden Magyarország területére, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5267-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A beléptetettek közül a rendőrség 873 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért- tájékoztatott a rendőrség.

 

Az ukrajnai háború elől május 3-án 284 ember, köztük 138 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte szerdán a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

 

Fehéroroszország hadgyakorlatozik

A fehérorosz fegyveres erők nagyszabású hadgyakorlatba kezdték, hogy teszteljék a harckészültségüket – közölte a fehérorosz védelmi minisztérium.

 

Moszkva bojkottálja az ENSZ BT ülését

Oroszország bojkottálni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának mára tervezett ülését az EU Politikai és Biztonsági Bizottságával, mondta egy névtelenséget kérő orosz diplomata. Erre eddig a háború kitörése óta nem volt példa. Az ülés majd várhatóan az EU és az ENSZ közötti interakcióval foglalkozik azokban az országokban, ahol mindkét szervezet műveleteket folytat. Az, hogy Oroszország bojkottálja az ülést további jele az ENSZ és Moszkva kapcsolatának megromlásának.

 

Lvivben transzformátorállomásokat bombáztak az oroszok

Andrij Szadovij, a város polgármestere arra kérte a lakosságot, hogy mindenki maradjon az óvóhelyeken. Kedd este a város egyes részein már áram sem volt, mert két tarnszformátorállomás sérült a bombázásokban.

 

Mariupolból ma is indul egy autóbuszkonvoj

Újabb civileket menekítő buszok indulhattak el az ostromlott Mariupolból, mondta Pavlo Kirilenko, Donyeck régió kormányzója. Korábban már bejelentették, hogy ma négy humanitárius folyosó megnyitását tervezik az Mariupolból, „ha a biztonsági helyzet lehetővé teszi”.