Jön az operettek operettje: A denevér bemutatójára készülnek Szegeden

A próbák jó hangulatát hozhatta magával a keddi közönségtalálkozóra A denevér című operett szegedi alkotógárdája. Kicsattanó életkedvvel, humorral meséltek a darabról, a szereplőkről, a szerelem örök, megunhatatlan témájáról és az élvhajhászatról.
Bod Péter

2022. december 14. 10:38

Jön az operettek operettje: A denevér
bemutatójára készülnek Szegeden

– Alighanem Offenbachnak köszönhetjük, hogy barátját és zenésztársát, ifj. Johann Strausst hosszabb unszolás után rábeszélte, hogy írjon operettet – bocsátotta előre Dinyés Dániel, a Szegedi Nemzeti Színház zenei igazgatója, A denevér karmestere. Ilyen előzmények után született meg ifj. Johann Strauss első operettje, aminek színvonaláról sokat elárul, hogy amennyiben az operák operájának tartják a Don Giovannit, akkor az operettek operettjének A denevért – tette hozzá a zenei igazgató.

 

A szerelem témája örök, nem változott az ókori görögök óta – vette át a szót a rendező Vida Péter, aki szándéka szerint mai frissességű darabot kíván színpadra állítani, korabeli kellékekkel és kulisszák között, korhű díszletekkel és jelmezekkel.

 

 

Komoly kihívást jelent most rendezőként megfelelni, és óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy akkora stábbal dolgozhat együtt, mint most A denevér színpadra állításakor – fogalmazott a közönségtalálkozón. – Már a darab finomhangolása zajlik – tette hozzá bizakodóan.

 

– Nehéz szerep és nehéz feladat elénekelni Rosalinda szerepét – vallotta be a szerepet megformáló Horák Renáta (a másik szereposztásban Máthé Beáta énekli), ami abból is adódik, hogy nem könnyű megjeleníteni a férj és feleség kettősében a hűség-hűtlenség kettősét és problematikáját.

 

– Sok bonviván szerepet énekeltem már el Szegeden, de olyan nehezet, mint Eisensteiné, még soha – vette át a szót a közönségtalálkozó következő énekese, Szélpál Szilveszter, aki mellett Erdős Attila is megformálója ennek a szerepnek.

 

Ebben az operettben senki nem annak mutatja magát, aki valójában volna, ami a csavaros történetvezetésű szövegkönyv ismeretében még akár visszafogott megfogalmazás is. Hogy a dúsgazdag, élvhajhász Orlovsky herceg bálján ki milyen minőségben, magát kinek kiadva jelenik meg és keveredik alig kibogozható bonyodalmakba a többi báli vendéggel, magának A denevérnek a meséje, amelyet 1874-es ősbemutatója óta megszámlálhatatlanul sokszor játszottak a zenés színházak színpadjain.

 

A szegedi előadásban közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara. Dinyés Dániel mellett a másik karmester Flórián Gergely lesz.

 

Az operett premierje pénteken este lesz, ezt követően szombaton és vasárnap egyaránt kétszer, 15 és 19 órától kerül a közönség elé. Különlegesség, hogy az év utolsó napján, december 31-én 20 órától is műsorra tűzték A denevért.

 

Ott biztosan pezsgő fog folyni.