Karikó Katalin 2022-től a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja

Az Orvosi Tudományok Osztályának lett a tagja. Az MTA háromévente választ levelező és rendes, valamint külső és tiszteleti tagokat, legutóbb 2019 májusában volt ilyen esemény.
Garai Szakács László

2022. május 03. 15:54

Karikó Katalin 2022-től a Magyar
Tudományos Akadémia tiszteleti tagja

Tiszteleti taggá az az életvitelszerűen külföldön élő, tudományos tevékenységét külföldön folytató tudós választható, aki tudományát nemzetközileg kiemelkedő színvonalon műveli, és a magyar tudomány különleges megbecsülésére tarthat számot.

 

Szeged díszpolgára a föntiek értelmében került a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjai közé.

 

Karikó Katalinról ez jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia 2022. évi rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjainak emléket állító kiadványban:

 

„1955-ben született Szolnokon. PhD, tudományos kutató, a BioNTech RNA Pharmaceuticals (Mainz, Németország) alelnöke, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karának (University of Pennsylvania, Perelman School of Medicine) oktatója (adjunct professor). Szűkebb szakterülete a biokémia, a molekuláris biológia, hírvivő-RNS-kutatás és az mRNS humán terápiás célú alkalmazásai.

 

Szakterülete az mRNS-alapú terápiák kifejlesztése (Gene Theraphy, 1999). Kimutatta, hogy az mRNS immunogén hatását az uridin okozza, aminek helyettesítése természetes nukleozidokkal, elsősorban pszeudouridinnel, megakadályozza a gyulladást és az immunreakciót (Immunity, 2005; Molecular Therapy, 2008). Tisztítással a transzlációs potenciál még növelhető volt (Nucleic Acids Research, 2011). Úttörő munkássága új korszakot nyitott sokféle betegség (pl. a rák) kezelésében és megelőzésében. A módosított mRNS-technológia szolgált alapul a BioNTech-Pfzer és a Moderna konzorciumok SARS-CoV-2 elleni mRNS-vakcináinak kifejlesztéséhez, a globális pandémia visszaszorításához, megmentve ezzel milliók életét.

 

Ajánlók: Alföldi Lajos, Balla György, Csiba László, Dobozy Attila, Dóczi Tamás Péter, Dudits Dénes, Hangody László, Helyes Zsuzsanna, Hunyady László, Karádi István, Kemény Lajos, Keserű György Miklós, Keszthelyi Lajos, Kondorosi Éva, Lapis Károly, Mandl József, Muszbek László, Nagy Ferenc, Oláh Edit, Ormos Pál, Palkovits Miklós, Perczel András, Petrányi Győző, Poór Gyula, Schaff Zsuzsa, Sótonyi Péter, Spät András, Sperlágh Beáta, Tigyi Gábor, Venetianer Pál, Vécsei László, Vigh László, Vizi E. Szilveszter.”