Katasztrofális a helyzet Mariupolban, közben egyre romlik az orosz katonák morálja, nyolcadik alkalommal sem volt eredményes a Macron–Putyin telefonbeszélgetés

Negyedik hetébe lépett az orosz invázió, ami számtalan civil halálát okozta. Az ukránok elszántsága egyre erősödik, ezzel szemben az orosz katonák harci morálja folyamatosan csökken.
Vass Imre

2022. március 23. 07:52

Katasztrofális a helyzet Mariupolban, közben egyre romlik az orosz katonák morálja, nyolcadik alkalommal sem volt eredményes a Macron–Putyin telefonbeszélgetés

Embertelen körülmények Mariupolban

A mai napig közel százezer ember van a városban embertelen körülmények között, teljes blokád alatt. Élelem, víz és gyógyszerek nélkül, folyamatos rakétázások és bombázások alatt – mondta a dél-ukrajnai kikötőváros állapotáról Zelenszkij.

 

„Már több mint egy hete próbálunk humanitárius folyosókat szervezni Mariupol lakosainak, azonban szinte minden próbálkozásunkat megszakítják az orosz megszállók, lövésekkel vagy akár szándékos terrorral.”

 

Kedden az elnök beszámolója szerint az ukrán katasztrófavédelem egyik humanitárius segélycsapatát is túszul ejtették az oroszok a sofőrökkel együtt, de a nehézségek ellenére is 7026 lakost sikerült kimenekíteni az előző nap Mariupolból.

 

Újra eredménytelen volt Macron és Putyin telefonbeszélgetése

A francia államfő ismételten beszélt orosz kollégájával, de az egyórás telefonbeszélgetésen nem sikerült megállapodásra jutni a francia fél által reklamált tűzszünetről Ukrajnában – jelezte a francia elnöki hivatal. Ez volt nyolcadik alkalom, hogy az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta a francia és az orosz elnök telefon beszélt egymással.

 

„Egyelőre nincs megállapodás, de Macron elnök meg van arról győződve, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket” - tudatta az Elysée-palota. A francia elnökség álláspontja szerint „nincs más megoldás, mint a tűzszünet, valamint jóhiszemű tárgyalások Oroszország részéről Ukrajnával”.

„A (francia) köztársasági elnök Ukrajna mellett áll” - hangsúlyozta a francia elnöki hivatal.

 

Kemény szavakkal bírálta Orbánt egy ukrán politikus

A Telex beszámolója szerint Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Facebookon azt írta, hogy a magyar kormány ukrajnai agresszióval kapcsolatos álláspontja alig tekinthető nem oroszbarátnak.

Verescsuk felsorolja az Orbán-kormány elmúlt hetekben tanúsított, sokak szerint visszatetsző viselkedését. Azt, hogy a magyar kormány nem küld fegyvereket Ukrajnának (sőt még azt sem engedi, hogy az ország területén áthaladjanak a szállítmányok).

 

A miniszterelnök-helyettes szerint Magyarország hozzáállása még a posztszovjet blokk országainál is rosszabb. Magyarország gyakorlatilag mindenre nemet mond – írja.

 

Felteszi a kérdést, hogy mi ennek az oka, és felhozza lehetséges válaszként, hogy Magyarország olcsóbban akarja kapni az orosz gázt, vagy esetleg „a mi Kárpátaljánkról álmodozik”.

 

Verescsuk emlékeztet arra, hogy a II. világháborúban Magyarország a rossz oldalra állt, és ezt a hibát nem kéne most is megismételni.

 

Az ukrán elnök is részt vesz a NATO-csúcson, igaz nem személyesen

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a csütörtöki rendkívüli NATO-csúcstalálkozón. A nyugati szövetségesek, akik jelentős mennyiségű alapvető katonai felszerelést biztosítanak Ukrajnának, mérlegelni fogják, hogy mit tehetnek még a támogatásuk megerősítése érdekében – mondta egy NATO-tisztviselő. Csütörtökön Brüsszelben a NATO, valamint a G7-ek és az Európai Unió csúcstalálkozóján a nyugati szövetségesek, új szankciókat fognak bejelenteni Oroszország ellen, és megerősítik a már érvényben lévőket – jelentette be Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A találkozóra pontosan négy héttel az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kezdete után kerül sor. Az ukrán elnök további támogatást remél a G7-ek, a NATO és az EU e hétre tervezett csúcstalálkozóitól. Elmondta: újabb szankciókat várt Oroszországgal szemben és további támogatást Ukrajnának.

 

Az elárvult Misa és a tank

Az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint az orosz haderő katonája egyedül maradt egy tank legénységéből, mert a többiek hazamenekültek. A katona, miután bajtársai magára hagyták, úgy döntött, feladja magát, és átadja a harckocsit az ukrán fegyvereseknek – számolt be Viktor Andrusiv, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Egy orosz katona jutalom fejében átadott nekünk egy tankot! […] Misa néhány napja felhívott minket. Információt továbbítottunk róla a Honvédelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának. A kommandósok őrizetbe vették – közölte a tanácsadó. Hozzátette: a fogvatartottnak nagyon jó lehetőséget biztosítottak. Misa tízezer dollárt kap a háború után, és lehetőséget az ukrán állampolgárság felvételére.

 

Klicsko: Kijev soha sem kerül orosz kézre

„A legrosszabb esetben meghalunk, de soha nem adjuk meg magunkat” – jelentette ki Vitalij Klicsko kijevi polgármester Strasbourgban, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának ülésén kedden. Klicsko az önkormányzati kongresszus tanácskozásához videokapcsolaton keresztül elmondott beszédében kijelentette: az oroszok soha nem lépnek be Kijevbe. „Soha nem adjuk meg magunkat” – szögezte le Klicsko.

 

„Minden épületet, minden utcát, a város minden szegletét megerősítettük. Harcolni fogunk, hogy megvédjük városunkat és jövőnket. Nem borulunk le Oroszország előtt” – fogalmazott.