Készül egy terv az orosz olajimport leszorítására

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. május 1-jén délelőtt.
Garai Szakács László

2022. május 01. 11:27

Készül egy terv az orosz olajimport
leszorítására

Berlin támogatja az orosz olajimport korlátozását

A fordulat hetekig tartó ellenállás után, állítólag még szerdán történt az uniós tagállamok nagyköveteit összefogó brüsszeli testület ülésén, amelyen Michael Clauß német nagykövet közölte, hogy országa nem csupán támogatja, hogy az EU meghozza a háború miatt Oroszországot büntető intézkedések újabb, hatodik csomagját, hanem „aktívan sürgeti”.

 

Kifejtette, hogy egy sor orosz bank után a szektor legnagyobb szereplőjét, a Sberbankot is ki kell zárni a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból. Arról is szólt, hogy megérett az idő az orosz olajipart sújtó szankciókra.

 

Előzőleg, kedden Varsóban Robert Habeck német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszterrel tartott tájékoztatóján bejelentette: sikerült annyira – a háború előtti 35 százalékról 12 százalékra – szorítani az orosz kőolaj arányát a németországi felhasználásban, hogy Németország számára már kezelhető lenne az import leállása.

 

A fennmaradó 12 százalékot az ország keleti részén, a német–lengyel határon fekvő Schwedtben működő olajfinomító teszi ki. Az üzem több mint 90 százalékos tulajdonosa a Rosznyeft orosz energetikai vállalat, amely orosz kőolajat használ – benzinnel, dízellel, fűtőolajjal, kerozinnal látja el Németország keleti részének nagy részét, benne a fővárost, Berlint, és ebben nem is tervez változást.

 

A kormány elképzelése szerint az orosz kitermelésű kőolajat Lengyelországgal együttműködve lehetne kiváltani Schwedtben, ha sikerül valamilyen módon kiszorítani a többségében orosz állami tulajdonban lévő Rosznyeftet. A kiszorításra lehetőséget kínálhat a többi között egy új törvénytervezet: az állam kisajátíthat energetikai cégeket, ha az ellátásbiztonság fenntartása megköveteli. A tervezetet várhatóan május végén fogadja el a szövetségi parlament, a Bundestag.

 

A Handelsblatt és a dpa értesülése szerint az orosz kőolajimport korlátozására két megoldás tűnik valószínűnek. Az Európai Bizottság javasolhatja a tagországoknak, hogy vezessenek be embargót, de nem azonnal, hanem egy hosszabb átmenet után. A dpa szerint őszig vagy télig tarthat ez az átmeneti idő.

 

A brüsszeli bizottság másik megoldásként azt is javasolhatja, hogy importtilalom helyett vezessenek be felső árkorlátot, vagyis határozzák meg, hogy az EU-ban működő vállalatok legfeljebb mennyit fizethetnek az orosz kőolajért. Az árplafon előnye lehet, hogy az EU-s országok a világpiaci árnál olcsóbban jutnának kőolajhoz, ami az üzemanyagárak csökkenése révén az infláció elleni küzdelemhez is hozzájárulna. Ukrajnának azzal segítene egy ilyen szankció, hogy a Kreml kevesebbet keresne az olajexporttal, és így kevesebb pénze lenne a háborúra. Ugyanakkor a terv működésének feltétele, hogy harmadik, EU-n kívüli országok se vásároljanak kőolajat Oroszországtól az EU-s plafon feletti áron.

 

Az Európai Bizottság várhatóan kedden mutatja be javaslatait. A Bruegel brüsszeli gazdaságkutató és elemző intézet becslése szerint az EU naponta 450 millió euró értékben importál kőolajat Oroszországból.

 

Olaf Scholz: Nem igaz, hogy cserbenhagyjuk Ukrajnát!

A német kancellár visszautasította azokat a kritikákat, amik szerint Németország nem akar fegyvert küldeni Ukrajnának. Scholz szerint az sem igaz, hogy Németország ne tett volna meg mindent azért, hogy ellássák Ukrajnát – mondta a Bild am Sonntagnak adott interjújában. A lapban nemrég megjelent közvélemény-kutatás szerint a németek 54 százaléka elégedetlen azzal, ahogy Scholz kezeli a válságot.

 

Nancy Pelosi Kijevben járt Zelenszkijnél

Az Egyesült Államok képviselőházának elnöke meglátogatta az ukrán elnököt Kijevben.

 

„Azért jöttünk, hogy megköszönjük a szabadságért vívott harcot... A te harcod mindenkiért való küzdelem. Elkötelezettek vagyunk, hogy itt leszünk neked, amíg a harcod be nem fejeződik” – mondta Pelosi a videóban.

 

 

Johnson további brit hadfelszerelés szállítását ígérte Zelenszkijnek

A Downing Street szombat esti tájékoztatása szerint Johnson és Zelenszkij telefonos megbeszélést tartott, és az ukrán elnök előterjesztette, hogy milyen felszerelésre van szükség Ukrajna védelméhez. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint Johnson megerősítette, hogy Nagy-Britannia folytatja Ukrajna katonai támogatását annak érdekében, hogy az ukránok megkapják az önvédelemhez szükséges eszközöket. Johnson szóvivője nem részletezte, hogy Zelenszkij milyen további hadfelszerelés szállítását kérte Londontól a brit kormányfővel tartott szombat esti telefonos megbeszélésen.

 

Nagy-Britannia azonban régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója, és az orosz invázió február végi kezdete óta is több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, páncéltörő rakétákat, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközöket, 120 páncélozott járművet, hajók ellen bevethető rakétarendszereket és drónokat adott át az ukrán fegyveres erőknek. A brit kormány ugyanakkor folyamatosan hangsúlyozza, hogy az Ukrajnának szállított brit fegyverzet védelmi jellegű.

 

Az ukrán elnök számít az Oroszország elleni olajembargóra

– Az orosz katonai terrorgépezet szponzorációjának meg kell szűnnie” – mondta Volodimir Zelenszkij. – Várjuk, hogy minél hamarabb döntések szülessenek az Oroszország elleni olajembargóval kapcsolatosan.