Kevesebb mint egy nap alatt kivégezte a MOK-ot a kormány – Lakner Zoltán és Varga Zoltán a Témában

A Magyar Orvosi Kamara kötelező tagságát szüntette meg a kormány egy törvényjavaslat formájában. A kormánypárti többséggel egy nap alatt megszavazott törvény szerint az orvosoknak ezentúl nem lesz kötelező a kamarai tagság. Kormány avval indokolta a rendkívüli ülésre vitt törvényjavaslatot, hogy szerintük a kamara akadályozza az új ügyeleti rendszer működését és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti. A Szeged Televízió Téma című műsorában Balogh Judit Varga Zoltán a DK vezérszónokával és Lakner Zoltán politológussal beszélgetett.
Ancsin Zsuzsanna

2023. március 02. 17:18

Kevesebb mint egy nap alatt kivégezte
a MOK-ot a kormány – Lakner Zoltán és Varga Zoltán a Témában

Varga Zoltán a történtekkel kapcsolatosan megjegyezte: „gyakorlatilag hétfő dél körül, kora délután tudtuk meg, hogy mire készül a kormány és, aztán kiderült, hogy ezt nem is a szokásos módon, sőt még csak nem is sürgősségi eljárással akarja végig vinni, hanem egy úgynevezett kivételes eljárással, gyakorlatilag kevesebb, mint 20 óra alatt kivégezte a MOK-ot. Nyilvánvaló módon itt visszaköszönnek azok a rákosista, sztálinista zsigeri gyűlölettempók, aminek ez az eredménye. Aa kormány eldöntötte azt, hogy nem nézve se istent, se embert, egyszerűen ledarálja a szervezetet, ezt a szakmai szervezetet. Kifejezetten azért, mert ellent mert mondani a kormánynak, és nyilvánvaló módon ezzel példát is akart statuálni, hogy aki szólni mer, annak bizony-bizony be fogják törni az orrát.”

 

Vagra azt is mondta, a Magyar Orvosi Kamara egy hihetetlen magas presztízsű szervezet. „Látjuk azt, hogy az orvostársadalom nagy részét, több, mint 50 ezer orvost tömörít és azt is látjuk, hogy nyilvánvaló módon a kormány egészségügyi reformja vagy átalakításai sorra mondanak csődöt, nem működik az egészségügy. Összeomlott már évekkel ezelőtt és most próbálják a romokat valamilyen módon újrarendezni. Láthatóan csekély sikerrel, és a Magyar Orvosi Kamara egyszerűen kimondja azt, amire nagyon sokan gondolunk amikor elmegyünk egy orvosi rendelőbe vagy, akár egy vizsgálatot próbálunk kezdeményezni, hogy ez így ebben a formában nem működik. A kormányzat viszont úgy gondolja, hogy nincsen szükség olyan orvosokra, nincsen szükség olyan, hogy is fogalmaztak ők, aktorokra, akik szembe mennek a kormány akaratával, azzal a döntéssorozattal, ami az elmúlt években történt és, ami különben tönkretette a magyar egészségügyet.”

 


Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azzal próbálta vádolni a Magyar Orvosi Kamarát, hogy megfélemlítették és megzsarolták az orvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést. Lakner Zoltán, politológus ennek kapcsán is így vélekedett a kormány lépéseiről: 

 

„Van azért annak egy vajszínű árnyalata, amikor a kormány beszél arról, hogy itt hatalommal való visszaélés történik, miközben hát ez maga a hatalommal való visszaélés. Hiszen hogyha történt is volna olyan, lett is volna egy olyan eset, amikor a MOK vezetése bárkit, nem tudom, etikai vizsgálattal fenyegetett volna meg az ügyeleti szerződés aláírása miatt, akkor is erre az a válasz, hogy feloszlatom, pontosabban megszüntetem a Magyar Orvosi Kamarának a jogköreit? És megszüntetem olyan értelemben, föloszlatom a kötelező kamarai tagságot? Szóval nyilvánvalóan ez egy kreált ügy, aminek a forgatókönyve és innentől kezdve viszont ebbe nincsen sajnos semmi meglepő, aminek a forgatókönyvét nagyon sokszor láttuk már megvalósulni. Most éppen a Magyar Orvosi Kamara állt a kormány törekvéseinek az útjában és, ahogyan már egy-két dolgot a kormány elintézett a parlamenti többségével, akár egy éjszaka leforgása alatt vagy két nap leforgása alatt, most éppen a Magyar Orvosi Kamara kötelező tagsága került sorra. Most, hogy a kormány bevezeti ezeket a változtatásokat, ő maga a saját intézkedéseivel veszélyezteti az egészségügy működőképességét, amivel egy parlamenti vitában Hollik István betanult érvekkel átdobhatja a felelősséget a másik oldalra, az ellenzék vagy az orvosok oldalára, csak ettől még ezek az orvosok ugyan úgy el fognak gondolkodni azon, hogy itt maradjanak-e vagy menjenek.”