Ott voltunk, végig, de nem sikerült nyerni: OTP Bank-Pick Szeged–HBC Nantes 28–28 (frissítve)

Hatodik helyen végeztek a kékek a B csoportban, várják a nyolcaddöntős ellenfelüket.
Ott voltunk, végig, de nem sikerült
nyerni: OTP Bank-Pick Szeged–HBC Nantes 28–28 (frissítve)

OTP Bank-Pick Szeged–HBC Nantes 28–28 (13–15)

Machineseeker EHF Bajnokok Ligája, B csoport, 14. forduló. Szeged, Pick Aréna 5042 néző. Vezette: Lars Jørum, Håvard Kleven (norvégok).

OTP Bank-Pick Szeged: Mikler, Alilović – Bombač 1, Tønnesen, Frimmel 4, Radivojević, Rosta 7, Miguel Martins 1, Garciandía 2, Blonz, Szita 2, Mačkovšek 5, Šoštarić 2, Stepančić 4, Fekete, Hegedűs. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.

HBC Nantes: Hallgrímsson, Gaspar – Marchán 1, Briet 3, Minne 1, De la Breteche, Persson 1, Rivera Folch 3, Cavalcanti 4, Ovniček 4, Damatrin-Bertrand, Portela 5/2, Maqueda 3, Toto 3, Odriozola. Vezetőedző: Grégory Cojean.

Hétméteresek: 0/0, illetve 3/2.

Kiállítások: 6 perc, illetve 6 perc.

 

Meccs előtti „elmélkedések”

Ahhoz, hogy meglegyen az ötödik hely a csoportban, két dolog kell, az egyikről tehettek a kékek:

  • le kell győzni a franciákat.
  • A másik, hogy Celjében ki kell kapni az Aalborgnak.

 

Odakinn 35–30-ra kikaptak a kékek.

 

A bemutatásnál Maqueda dudálással vegyes fújolást kapott. A csapatok pacsizásánál viszont Jorge a fél csapattal összeölelkezett.

 

A kezdő sípszó után
1. félidő

A Nantes kezdte a mérkőzést, a kékek kapujába Alilović állt elsőre. 5–1-es zavaróval kezdtünk, Frimmelt toltunk előre. Cavalcantit nem hatotta meg, övé volt az első átlövés, a bal alsóba zúdított, 0–1. Az első szegedi gól Rostáé volt, még úgy is, hogy kivételesen úgy fordult be, mint egy csuklós Ikarus, de hát ha nem kell sietni, akkor nem kell sietni. A második kék-gól is az övé volt, ekkor már fürgébb volt. Ezt a találatot megelőzte egy Mirko-védés, és követte egy Maqueda-mellé, mindkettőnek nagyon örültek a szurkolók. Ekkor már túl voltunk két bosszantó labdaeladáson is, előbb Šoštarić, majd Mačkovšek rontott. Az első tíz percben egészen jól tüzeltek a lövőink, Mačkovšek, de főleg Stepančić lőtt olyan gólokat, amikre lehetett elismerően bólogatni, 6–5 volt ekkor.

 

 

A 14. percben Garciandíánál vacilláltak a piros lapon, de végül két perc lett belőle, majd a kiállítás felénél Bombačot is leküldték, egy üres kapus gólt akadályozott meg az irányítónk, két gólt kapva vészeltük át ez a bő egy perces kettős hátrányt.

 

A 20. percre vettük vissza a vezetést 11–10 volt ekkor: Rosta, Szita, Garciandía lőtte egymás után a szegedi gólokat, miközben Alilović kétszer is remekül védett. A 23. percben Toto második góljánál szétfütyülte a csarnok a bírókat meg a francia beállót is: nem a góllal volt a baj, hanem, hogy picit sportszerűtlen volt Alilovićcsal – maradjunk ennyiben.

 

A játékrész hajrája a hibákról szólt, mindkét oldalon, két gólos francia előnynél a 28. perc végén kért időt JCP: 13–15-re vezetett a HBC Nantes. Az utolsó francia támadás előtt időt kért Grégory Cojean is, időn túli szabaddobás lett végül csak belőle.

 

Voltak szerethető szakaszai az első félidőnek Stepančić például egészen príma volt, és nem volt tragikus az összkép, csak voltak olyan bosszantó pillanatok, amiknek köszönhetően hátrányban mentek be az öltözőbe a kékek.

 

2. félidő

Stepančić rontott lövésével indult a második félidő, Gaspar védte könnyedén. Cavalcanti is hibázott, szerencsére az első francia támadásnál. A harmadik percig kellett várni az első gólra ebben a játékrészben, hetesből lőtte Portela, 13–16, így indultunk. Mačkovšek felelt. Viszont mivel vagy gólt váltottak a csapatok ekkor, vagy rendre elrontották a lövéseket, nem akart csökkenni a háromgólos francia előny.

 

Majd lassan csak olvadni kezdett: Szita és Rosta hozta fel egy gólra a kékeket a tizenkettedik percre, 19–20, gyorsan időt kért a Nantes, legyen újra nyugodtság: többet is hibáztak ekkor támadásban, Mirko védett, utána sarokdobásra blokkoltuk az átlövésüket. Megérte az időkérés Maqueda szerzett gólt, majd „szólt oda” a kapu mögötti tábornak, értettek belőle a szurkolók.

 

A mérkőzés utolsó negyedórája 22–20-as nantes-i vezetésről indult, ekkor kapta az első lerohanásgólját a Szeged, Barcelonában, ugye ebből sokkal több volt... Majd jött a második is, Miguel Martins szétlőtte a keresztlécet, az égbe pattanó labdát a franciák ütötték el, Portela meg bevágta. Rögtön utána Maquedát kísérték le hangos fújolással a szurkolók, miután kiállították, Miguel Martins ekkor már betalált, 21–24. Majd kettős előnybe kerültek a kékek Perssont is leküldték, Frimmel azonnal gólt lőtt, 22–24. És a másik szélső is, Šoštarić, ekkor dobta első gólját. Kétszer is egyenlíthettek volna a kékek, de előbb Šoštarić, majd Miguel Martins adta el, utóbbit megúsztuk egy hihetetlen Alilović-légspárgával. Harmadjára összejött az egyenlítés, 25–25 lett Rosta góljával.

 

26–26-nál jött be Mikler először egy hetesre, Portela mellé lőtte. Ekkor másodszor volt esély átvenni a vezetést, másodszor sem sikerült, most Stepančić adta el, Maqueda pedig betalált, 26–27. Rosta újra kiegyenlített, időt kértek a franciák, másfél perccel a vége előtt, egyértelmű volt, nem akarnak kikapni. Briet gólja ezt garantálta is, 28–27-re vezettek a vendégek. Negyven másodperccel a vége előtt időt kért Pastor is, az egy pontért ment a Szeged. Hét a hatra támadtak a kékek Šoštarićra jött ki a figura, szépen dobta a jobb alsóba, 28–28.

 

Az OTP Bank-Pick Szeged hatodik lett a csoportjában, hogy a nyolcaddöntőben kivel játszik, az már ma este eldőlhet, ha a Veszprém nem nyer Párizsban, akkor velük, ha győznek, akkor meg holnap derül ki, mi lesz: a bukaresti Dinamo magdeburgi vendégjátékán múlik az ellenfél. Német győzelem esetén lesz magyar nyolcaddöntő.

 

Nyilatkozatok

Juan Carlos Pastor: – Nagyon gyorsan játszott a Nantes, ez sokszor okozott nehézséget nekünk. Még mindig vannak sérültjeink, nem voltunk egyszerű helyzetben. Sajnos a második félidőben sok lövést rontottunk, voltak eladott labdáink, ez bosszantó volt. Nem tudtunk élni a lehetőségeinkkel, de a játékosok küzdeni akarására nem panaszkodhatom. Most a legfontosabb, hogy minél jobban kipihenjük magunkat, a sérültek, betegek meggyógyuljanak. Remek szezont fut a Nantes, ezt nem kell bizonygatni.

Grégory Cojean: – Büszke vagyok a játékosaimra, megszereztük a harmadik helyet a csoportban, nekünk ez volt a legfontosabb. Gratulálok a Szegednek, nagyon jó meccset játszottunk velünk, sok sikert kívánok nekik az egyenes kieséses szakaszra.

Rosta Miklós: – Nagyon megterhelő sorozat közepén vagyunk, jó pár kemény mérkőzés jön még, remélem a sérültjeink gyorsan felépülnek. Nyerni szerettünk volna, nem jött össze, reméljük, meg tudjuk nyerni a nyolcaddöntős párharcot és tovább tudunk jutni.

Jorge Maqueda: – Különleges érzés ide visszatérni, nagyon jó volt pályára lépni Szegeden. Gratulálok a korábbi csapattársaimnak, sok sikert kívánok nekik a nyolcaddöntőben.