Kiakadtak az ukránok Orbán Viktor interjúján

Bekérették a magyar nagykövetet Ukrajnában, miután Orbán Viktor Afganisztánhoz hasonlította az országot egy újságírókkal folytatott beszélgetésen.
Vass Imre

2023. január 28. 16:32

Kiakadtak az ukránok Orbán Viktor interjúján

Elfogadhatatlan az ukrán külügyminisztérium szerint, hogy a „senki földjének” nevezte a magyar miniszterelnök Ukrajnát – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

 

„Az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok. Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkre tétélére törekszik. Ezért a magyar nagykövetet bekéretjük az ukrán külügyminisztériumba egy őszinte megbeszélésre. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy válaszul más intézkedéseket is hozzunk" – nyilatkozta Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

 

Orbán Viktor a héten kötetlen megbeszélést folytatott több külföldi újságíróval, a Mathias Corvinus Collegium nemzetközi médiakonferenciájának vendégeivel.

 

A beszélgetés során szóba került az orosz-ukrán háború is, amely kapcsán azt mondta, Vlagyimir Putyin célja már nem Ukrajna elfoglalása, hanem hogy „kormányozhatatlan ronccsá tegyék” az országot. Szerinte ez már sikerült is. „Ez most Afganisztán [...] a senki földje” – fogalmazott. Ez a mondta háborította fel az ukránokat és emiatt tiltakoznak most.