Kijev készül az orosz támadásra, betiltották a tömegrendezvényeket

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. augusztus 22-én este.
Garai Szakács László

2022. augusztus 22. 21:47

Kijev készül az orosz támadásra,
betiltották a tömegrendezvényeket

Újra a zaporizzsjai erőműnél lövöldöztek az oroszok

Orosz katonák tüzet nyitottak a zaporizzsjai erőmű közelében, egy civil életét vesztette, egy másik pedig megsérült – hozta nyilvánosságra hétfőn Dmitro Orlov, Enerhodar polgármestere a Telegramon. Az orosz megszállás alá került város vezetője közölte, hogy az oroszok egy személygépkocsira nyitottak tüzet. Szavai szerint a provokációért az ukrán hadsereget próbálják felelőssé tenni.

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy hétfőn aknavetővel végrehajtott támadásban megrongálódott a távfűtés központi elosztópontja a városban, a helyreállítási munkálatok várhatóan reggelig eltartanak.

 

Az ukrán vezérkar kora esti helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda azt emelte ki, hogy Oroszország folytatja az erődemonstrációt Ukrajna északi határainál: a brjanszki és a kurszki régiókba vonta nyugati katonai körzetének több egységét. Ezen kívül az elmúlt napban az orosz erők ismét lőtték Ukrajna északi részén Csernyihiv és Szumi megyéket. A vezérkari tájékoztatás szerint az orosz csapatok továbbra is a Donyeck területe feletti teljes ellenőrzés megteremtésére, Herszon megye elfoglalt területeinek, a harkivi, a zaporizzsjai és a mikolajivi régiók egy részének megtartására tesz erőfeszítéseket, egységei harcképességének helyreállítására összpontosít, akadályozva az ukrán erők esetleges ellentámadásait. Folytatódnak a légi és rakétacsapások ukrajnai civil célpontok ellen – tette hozzá a kijevi katonai vezetés.

 

Az ukrajnai imahelyek és szentélyek elleni orosz támadásokat bírálta az EBESZ

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a valláson vagy meggyőződésen alapuló erőszak áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából kiadott közleményében rámutat: „az áldozatok között keresztények, muszlimok, zsidók és más vallásúak, valamint ateisták is vannak. Az orosz vallási vezetők szándékosan vagy kényszerítés hatására szolgáltatnak magyarázatot erre a ki nem provokált háborúra”.

 

A szervezet nagy aggodalommal figyeli, hogy az EBESZ-tagállamok területén és máshol vallási alapú üldöztetés folyik – áll a közleményben, amit az EBESZ elnökségének három képviselője írt alá: Andrew Baker, aki az antiszemitizmus, Ismail Hakki Musa, aki az iszlamofóbia és Regina Polak, aki a keresztényellenesség és más vallásokkal szembeni diszkrimináció ügyében felelős.

 

Kijevben orosz támadás veszélye miatt betiltottak minden tömegrendezvényt

Egészen csütörtökig orosz rakétatámadások nagy valószínűségére hivatkozva – közölte hétfőn Katerina Dacenko, a városvezetés sajtótitkára. Arra kérték a kijevieket, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légiriadókat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétvégi üzenetében közölte: arra számítanak, hogy a jövő héten Oroszország valami „különösen kegyetlen cselekedeteket fog elkövetni”.

 

Kilencezer hősi halottal számol eddig Ukrajna

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint azt mondta: eddig csaknem kilencezer ukrán hős halt meg az orosz megszállók elleni háborúban.

 

– Ebben a háborúban nemcsak katonák vesznek részt, és nem csak azok, akik fegyvert ragadtak, hanem a mi kisgyermekeink is, akik nem vétkesek semmiben, de szerencsétlenségükre itt és ebben az időben születtek – jelentette ki a főparancsnok. Hozzátette: ők nem értik, mi történik, de mindenképpen védelemre van szükségük, mert apjuk a frontra ment, és talán egyike annak a majdnem kilencezernek, aki életét vesztette.

 

Június elején Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója azt mondta: az ukrán hadsereg veszteségei napi 100–200 fő között mozognak. Az ukrán vezérkar legfrissebb hétfői összesítése alapján eddig hozzávetőlegesen 45 ezer 400 orosz katona esett el a háborúban.

Címlapon

mutasd mind