Kilencvenéves lakosait köszöntötte Szeged: Gizella 54 évig élt boldog házasságban, Antal csak 77 évesen ment nyugdíjba

Két szegedi nyugdíjas is megérte ezt a szép kort, az önkormányzat is boldog születésnapot kívánt nekik.
Szegedi Tükör

2022. szeptember 25. 13:54

Kilencvenéves lakosait köszöntötte
Szeged: Gizella 54 évig élt boldog házasságban, Antal csak 77 évesen ment nyugdíjba

Nagy szeretetben felnőni, élni – csak ez számít

Szeibert Józsefné Martus Gizella 1932. szeptember 6-án született Sövényházán. Szerencsésnek érzi magát, mert annak ellenére, hogy szegény családba született, nagy szeretetben nőtt föl. Boldog gyermekkora volt, életre szóló barátságokat kötött. 1952-ben ment férjhez Szeibert Józsefhez, 54 évig éltek boldog házasságban. Három gyermekük született: Gizella, Aranka és Imre.

 

Szeibert Józsefné Gizi néni családja körében (fotók: Szabó Luca)

 

Aktív életében sokat és becsületesen dolgozott. Munkáját igyekezett szorgalmasan elvégezni a Szegedi Konzervgyárban szalagmunkásként, majd a MÁV-nál, a Volánnál, végül a Móra-kollégiumban takarítónőként. Szeretettel nevelte gyermekeit, imádattal fogadta az unokák, hét dédunokája és két ükunokája érkezését. Elmondása szerint tartalmas volt az élete, amiben voltak nagyon szép napok és tragikusan nehéz korszakok is, amiken mindig átsegítette a családja.

 

A hosszú élet titka: a mértékletesség

Sándor Antal 1932. szeptember 12-én született Szegeden, földművescsalád gyermekeként. Az alapiskola elvégzése után leventeként elvitték katonának. Később tudta meg, hogy Ausztriába került, ahonnan kalandos úton, gyalog jött haza. Azt sem tudta, merre van Magyarország, csak éjszaka, a csillagok állásából tudta megállapítani, hogy melyik irányban menjen. A háború után gépészkovácsnak szeretett volna tanulni a fővárosban. Akkoriban sokan mentek Szegedről Budapestre dolgozni, így csatlakozott hozzájuk. Kerékpárral tették meg az utat. A vasútnál végzett kisegítő munkát, majd a pályamunkásoknak, később a Margit-híd renoválóinak lett a vízhordója.

 

Az ünnepelt, a 90 éves Sándor Antal feleségével, Adonyi Klárával

 

Ipari tanulónak jelentkezett a Ganz-Mávagba, ahol ideje nagy részét a kovácsműhelyben töltötte, de tüdőgyulladást kapott, és szanatóriumba került. Megállapították: sérült a tüdeje a lerakódott vaspor miatt, így nem folytathatja a szakmát. Ez a betegsége egész életére kihatott. Új munkát keresett, rendőr lett. Folyamatosan képezte magát a belügyi főiskolán és a bűnügyi szakiskolán. Járőrként kezdte Budapesten, majd visszaköltözött Szegedre, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra került. Kezdetben nyomozó volt, majd a közlekedésrendészeti osztályon dolgozott helyszínelőként. Harmincöt év után ment nyugdíjba. Ám aktívnak érezte magát, és taxizni kezdett. Huszonnégy évig volt személyfuvarozó, és 77 évesen lett ténylegesen nyugdíjas. Sándor Antalnak mindig fontos volt a sport: az MHSZ-nél minden sportágat kipróbált, ejtőernyőzött, röplabdázott és tanítványa volt Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívónak is. 90 évesen is rendszeresen kerékpározik, és naponta több száz felülést csinál a speciális sporteszközén. Tavaly házasságot kötött élettársával, Klárával.

 

Tóni bácsi szerint a hosszú élet titka, hogy az ember odafigyeléssel irányítsa az életét. Szerinte elengedhetetlen a mértékletesség az étkezésben, az életmódban és a mozgásban egyaránt.

 

Szeged nevében Farkas Katalin, a humán közszolgáltatási iroda munkatársa köszöntötte az ünnepelteket.