Kíváncsi rá, hogyan táncoltak régen a dél-indiai templomi táncosnők? A szegedi Kala Sangam táncosai bemutatják az IH-ban

Az egykori dél-indiai templomi táncosnők, a dévadászik klasszikus tánca elevenedik meg kedden este 7 órától az IH Rendezvényközpontban. A 20. században a bharatanatyam színpadi műfajjá vált: a zene, tánc, színészet, és költészet egységét idézni meg a szegedi Kala Sangam Tánccsoport és az indiai származású Soumya Sharma estje is.
Rafai Gábor

2022. május 16. 16:05

Kíváncsi
rá, hogyan táncoltak régen a dél-indiai
templomi táncosnők? A szegedi Kala Sangam táncosai bemutatják az IH-ban

A neves táncművész és tánctanár Erasmus Mundus – Choreomundus 2021 ösztöndíjjal jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Saját csoportot is vezet Shreesaayujya néven, ahol művészi színvonalon képez bharatanatyam táncosokat.

 

A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. Vezetőjének, Kiss Tímeának köszönhető, hogy a táncművészetek különleges, egzotikus ága iránt érdeklődők Szegeden is tanulhatnak indiai táncot, hiszen már hosszú évek óta műveli és tanítja is ezt a mozgásformát városunkban. 

 

Lakott Indiában, ahol lehetősége volt elmerülni az indiai kultúra és tánc világában. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. Az együttes tagjai az est folyamán csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő.

 

A különleges táncestre jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online.

 

 

 

Vélemények

mutasd mind