Kovács Tamás: Minden önkormányzati dolgozónak megmarad az állása, de lesznek kulturális és sportlétesítmények, amiket átmenetileg be kell zárnunk

A Szeged Televízió Téma című műsorában a gazdasági alpolgármester arról beszélt, hogyan próbálja kivédeni Szeged az energiaválságot, hogyan tudja kezelni az egekbe szökött gáz- és villanyszámlát. Idén még minden intézmény működik, lesz karácsonyi vásár és díszkivilágítás is, de jövőre a kulturális és sportintézmények legalább egy hónapig zárva lesznek, az óvodák és a bölcsődék téli szünete igazodik az általános és középiskolák meghosszabbított szünetéhez. És ami talán a legfontosabb: senkit nem bocsát el az önkormányzat, mindenkinek megmarad az állása.
Garai Szakács László

2022. október 12. 20:03

Kovács
Tamás: Minden önkormányzati dolgozónak megmarad az állása, de
lesznek kulturális és sportlétesítmények, amiket átmenetileg be
kell zárnunk

Így áll most Szeged:

 • október 1-jétől már hétszeres áron kapják a gázt az önkormányzat, tavaly éves szinten 500 millió forintba került a gázfűtés Szeged önkormányzatának, ez drágul 3 milliárd 500 millió forintra,
 • a távfűtést is kivette az Orbán-kormány a rezsicsökkentésből, ott tizenegyszeres a drágulás, ez legalább 700 millió forint pluszköltséget jelent,
 • az áramért tavaly kétmilliárd forintot kellett fizetnie Szegednek. Az áramszerződés december 31-éig érvényben van, addig „normális” árat fizet a város. Most kellett az áramra egy egészen szürreális közbeszerzést lebonyolítani: egyetlen szereplő van az MVM, tőlük lehet áramot venni, mégis végig kell játszani a közbeszerzést. Szeged túl van a borítékbontáson, azaz ismeri az önkormányzat az első ajánlatát az MVM-nek tízszeres pénzt kérnek... Az árlejtéses tárgyalás most kezdődött, azt reméli Szeged, hogy a végére sikerül lealkudni az áram árát a mostani ár hétszeresére a tízszeres ajánlott árról.

 

Kovács Tamás Balogh Judit hírigazgatónak elmondta, egyetlen célja lehet most a szegedi önkormányzatnak, fenn kell tartani a város működőképességét. A trolik és a villamosok nem állhatnak le, mert akkor leáll a város. Nem kapcsolják le a közvilágítást sem. Nem zárják be a bölcsődét és az óvodákat sem, hiszen akkor pont úgy megállna a város és a szociális intézményeket sem zárják be, viszont az óvodák és a szociális intézmények esetében még tovább racionalizálni kell a működésüket.

 

A gazdasági alpolgármester elmondta, egyetlen dolgot tehetnek, erről lesz szó az október 21-i közgyűlésen: szigorú és határozott fenntartói döntést kell hozni, aminek a lényege, hogy a kultúra és a sport létesítményeit kell hosszabb, rövidebb időre bezárni. A mostani közgyűlési döntéssel januártól március elejéig életben lévő változásokat hoznak.

 

Ezekkel két dolog garantálható:

 • működőképes marad Szeged és
 • senkit sem kell elküldeni, senkinek nem kell fizetés nélküli szabadságra mennie.

 

A kormány nem hajlandó leülni tárgyalni, a kijelölt tárgyalóbiztosnak, Balla Györgynek semmilyen döntési lehetősége nincsen. Az államnak be kellene avatkoznia, ha ezt nem teszi meg, az önkormányzatok 80–90 százaléka működésképtelen lesz. Amíg nem tárgyal a kormány Szegeddel, addig a városnak koncentrálnia kell azokra a feladatokra, amiket mindenképpen finanszírozni kell. Egy megtakarítási intézkedési tervet kell elfogadni Szeged közgyűlésének ahhoz, hogy működőképes maradhasson a város. A kormány az önkormányzatokat egy eleve vesztes helyzetbe kényszerítette bele.

 

Valószínűleg az alábbi racionalizálásokat, ideiglenes jövő évi bezárásokat kell megszavaznia Szeged közgyűlésének jövő héten pénteken; az alábbi felsorolás még módosulhat. A bezárásokkal másfélmilliárd forintot tud megtakarítani Szeged. Az intézkedési terv 2023 első két hónapjára vonatkozik majd.

Óvodák

A téli szünet az általános és középiskolákhoz hasonlóan december 20-ától 2023. január 8-áig tart. Az óvodaépületeket 20–22 fok közé kell felfűteni.

 

December elsejétől 2023. március 3-áig három óvoda ideglenesen bezár:

 • a Sás utcai óvoda gyerekei a Tünde téri óvodába,
 • a Szél utcai Napsugár óvoda gyerekei a Katona utcai óvodába,
 • a Honfoglalás utcai óvoda gyerekei a Kölcsey téri óvodába járnak majd.

 

Bölcsődék

Szintén január 8-áig tart a szünet, március 3-áig a lehető legrövidebb ideig lesznek nyitva az intézmények. A gyerekek csoportszobáit huszonkét, a fürdőszobáikat huszonnégy fokra kell felfűteni, de a felnőttek szociális helyiségeiben, a közlekedőkben és a raktárakban 18 foknál nem lehet magasabb a levegő hőmérséklete.

 

Szociális ellátó, idősek klubjai

Az idős klubok közül

 • a Dáni utcai,
 • a Gáspár Zoltán utcai,
 • a Bölcs utcai és
 • a Kaszás utcai

telephelyek december 1-jétől 2023. március 3-áig zárva tartanak.

 

A szociális étkeztetést, a nappali idősek ellátását, a házi segítségnyújtás igénylését, a családsegítést más telephelyeken vehetik igénybe az érintettek.

 

Intézmények

 • Polgármesteri hivatal: a kirendeltségek március 3-áig zárva lesznek.
 • Szegedi Nemzeti Színház: a nagyszínház március 3-áig, a Kisszínház február 14-éig lesz zárva.
 • Agóra és a művelődési házak: március 3-áig zárva tartanak.
 • Móra Ferenc Múzeum: zárva március 3-áig.
 • Somogyi-könyvtár központi épülete és a fiókkönyvtárak: március 3-áig zárva lesznek, kivéve három fiókkönyvtárat, az odesszait, az északvárosit és a rókusit január 11-én kinyitják – ezeket ugyanis nem lehet leválasztani a távfűtésről, azaz zárva tartásukkal nem spórolna semmit az önkormányzat.
 • Kövér Béla Bábszínház: március 3-áig zárva lesz.
 • Szegedi Sport és Fürdők: az Anna fürdőben csak a járóbeteg-szakellátás működik majd, de a vizes részleg március 3-áig zárva lesz december 19-étől. A Tiszavirág Sportuszoda december 19-étől március 3-áig, Újszegeden a sportcsarnok és a sportuszoda február 3-áig lesz zárva. A Műjégpálya nem nyit ki március 3-áig.
 • Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft.: az IH Rendezvényközpont február 3-áig, a Senior Center, a Partfürdő, a Belvárosi Mozi és a D2 március 3-áig tart zárva.
 • Szegedi Városkép és Piac: hétfőnként zárva lesz a mars téri piac, ahol rövidített nyitva tartás lesz 5 órától 15 óráig.
 • Tourinform: a Széchenyi téri iroda és az Alsóvárosi Tájház is december 19-étől március 3-áig zárva lesz.

 

Az IKV, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Közlekedési Társaság ügyfélszolgálati irodái is rövidített nyitvatartással dolgoznak.

 

A szökőkutakat leállítja Szeged és január 2-ától március 3-áig szünetel a díszkivilágítás is.