Középiskolások a közlekedésben: melyek a rizikótényezők?

Nagyon komoly hagyományokra tekint vissza a Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa vármegyei döntője, amelyet az idén szombaton délelőtt rendeztek meg. Az érdeklődésre egy cseppet sem lehetett panasz. Az időjárásra már inkább.
Bod Péter

2023. április 01. 14:22

Középiskolások a közlekedésben: melyek a rizikótényezők?

A legfontosabb, hogy az idén huszonkettedszer megrendezett Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa ügyességi feladatai lebonyolítását nem kellett az eső miatt leállítani a nagyon szomorkás, ősziesre forduló időben.

 

A verseny szervezője ezúttal is a Csongrád-Csanád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság volt - mondta el a verseny helyszínén, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Kereskedőközben található telephelyén Vad Róbert, rendőrőrnagy.

 

Előbb elméleti feladatokat kellett megoldani az előregisztrációval magukat a versenyre nevező középiskolás diákoknak, akik KRESZ-ből, elsősegélyből és bűnmegelőzésből adtak számot tudásukról. A versenyre az előregisztrációtól függetlenül a helyszínen is lehetett nevezni. 

 

Az egyórás elméleti felmérő után a gyakorlatban tesztelhették tudásukat a versenyzők, egy-egy kerékpáros és autós akadálypályán. Persze az utóbbi kizárólag a B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők. A közlekedőket, ezen belül is a fiatalokat szeretnék megszólítani, és ezt leghatásosabban úgy tehetjük meg, ha ezt korosztályuk nyelvén tesszük – mondta el a Szeged.hu-nak Vad Róbert.

 

A középiskolásokra jellemző lehet a felelőtlenség, a túlzott önbizalom és ezzel párhuzamosan a kockázatvállalás, amelyek mind rizikótényező a közlekedésben. Ehhez hozzátette, hogy a szombati versenyen részt vevők korosztályuk aktív részéhez tartoznak, akik nem sajnálják az időt a vetélkedőre. Remélhető, hogy az itt elsajátított ismeretek is hozzájárulnak ahhoz, hogy javuljon a hazai közlekedési morál.