Közönségtalálkozó a Reök-palotában: Macskajáték, avagy miért lehet baj abból, ha esténként átnyávogunk a szomszédba

Az évad első kisszínházi bemutatójára készül a szegedi társulat. Örkény István Macskajáték című tragikomédiáját Novák Eszter vendégrendezésében viszik színre. A premierhez kapcsolódóan kedden délután közönségtalálkozót rendeztek a Reök-palotában, ahol a rendezőn kívül a darab szereplői közül Bajtay Horváth Ágota, Borsos Beáta, Tánczos Adrienn és Vlahovics Edit mesélt az előadás kulisszatitkairól.
Rafai Gábor

2022. október 18. 20:20

Közönségtalálkozó
a Reök-palotában: Macskajáték, avagy miért lehet baj abból, ha esténként átnyávogunk a
szomszédba

Novák Eszter elsőként arról mesélt, hogy középiskolás kora óta rajong Örkényért, mert az életet mélységeiben, aprólékosan ismerő szerző, aki mégis képes mindent felülről, távolsággal láttatni. Mindezt sajátosan fanyar humorral teszi. 

 

– Selejt egy század volt a huszadik, éppen elég volt kibírni. Azt gondoltuk, ennél már csak jobb jöhet. De nem így lett, nyakunkon a járvány, a háború, a klíma- és energiaválság. A nehéz időkben érdemes Örkényhez fordulni, a Macskajáték is egy válságról, egy érzelmi válságról szól, arról, hogy nem könnyű megöregedni, de vannak előnyei is – mondta Novák Eszter, majd hozzá tette, ez a vadromantikus szerelmi történet is jó bizonyság arra, hogy hetven–nyolcvan évesen sem kerülik el az embereket az érzelmeket.

 

– Én vagyok a gonosz harmadik a szerelmi háromszögben. Sokáig rossz erkölcsű nőnek gondoltam ezt a figurát, de a próbák végére megerősödött bennem a gondolat, neki is megvan a maga igazsága – mondta a Paulát alakító Vlahovics Edit, a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító színésznője.

 

A szegedi Borsos Beáta Egérkéről, hivatalos nevén Almási Mihálynéről elmesélte, ő az, aki mindenütt ott van, de annyira jelentéktelen figura, hogy soha, senki észre sem veszi. A főszereplő, Orbánné falszomszédja, aki esténként köszönés helyett átnyávog szomszédnak. Nincs is addig baj, míg egy macska el nem szökik.

 

– Nagyon gazdag ez a történet, sok kis apró mellékszállal, a szerelem mellett megjelenik a testvéri szeretet és az anya-gyermek kapcsolat is. Az egész történet egy hatalmas önbecsapásról szól, arról, hogy valaki negyven év után jön rá, hogy negyven évig reménytelenül szerelmes volt valakibe, de magának sem merte bevallani, mert érzelmileg könnyebb volt így élni. A késői felismerés végül majdnem tragédiába torkollik, amikor sikertelen öngyilkosságot kísérel meg a főszereplő – mondta Novák Eszter.

 

 

A férfi főszereplő, Csermlényi Viktor édesanyját, az egykori szegedi operaénekes, Bajtay Horváth Ágota alakítja.

 

– Nagyon régen álltam utoljára színpadon, és csak nehezen engedtem Novák Eszter felkérésnek, de nem bántam meg, jó érzés újra játszani – mondta. 

 

– Az életben nem szeretnék Orbánné lánya lenni – állította Tánczos Adrienn, aki azért ezt a darabban mégis vállalja. Örkény ebben az esetben is kíméletlen pontossággal mutatja be mindazt, amit magunk elől is szeretnénk elrejteni. 

 

Szó volt arról is, hogy a díszlettervező, Fodor Viola egy kortalan térbe helyezi az előadást, semmi sem utal arra, mikor és hol is játszódik a darab, ehhez illeszkednek Zeke Edit jelmezei is.

 

A darab zenéjét a Szegedről indult, nagyváradi színésznő, Trabalka Cecília szerezte, Hodu Pétersound design közreműködésével.