Kurtág György és Tandori Dezső találkozásairól nyílik kiállítás a Tiszatáj Szalonban

„A betűből. A szóból.” Kéziratlenyomatok Tandori Dezső és Kurtág György találkozásairól (2018–2022) címmel nyílik kiállítás pénteken 17 órakor a szegedi irodalmi folyóirat Roosevelt tér 10-11. alatti szerkesztőségében található Tiszatáj Szalonban.
Hollósi Zsolt

2023. március 22. 11:42

Kurtág György és Tandori Dezső találkozásairól nyílik kiállítás a Tiszatáj Szalonban

A két Kossuth-díjas alkotó, Kurtág György zeneszerző és Tandori Dezső költő, író a második világháború utáni magyar művészet és szellemi élet meghatározó alakjai, hatásuk messze túlterjed szűken vett szakterületük, a zene és az irodalom hagyományosnak tekintett határain. A két művész nevét azonban nemcsak a korszak, a részben párhuzamos pálya állíthatja egymás mellé, hanem az a különleges barátság, mely életükben az 1970-es évek elejétől fontos szerepet játszott. Találkozás nélküli barátságról van szó, olyan megszakít(hat)atlan, a távolság minden formáját legyűrő együttlétről, mely bizonyos intenzív szakaszokban rendkívüli közös művekkel örvendeztette meg a befogadóikat.

 

A Kokas Nikolett művészettörténész és Rajk Judit énekművész által létrehozott kiállítás – amely a FUGA Budapesti Építészeti Központ tavalyi, azonos címmel megrendezett tárlatának anyagából nyújt válogatást – a két művész kései, 2018 és 2022 közötti üzenetváltásaira összpontosít.

 

A címadó Tandori-versciklus a költő utolsó, már 2019-ben bekövetkezett halála után a Tiszatáj Kiadó gondozásában megjelent Felplusztulás, leplusztulás című kötetében fogalmaz meg egyszerre abszurd és megható művésztársi örökhagyást a zeneszerző számára. Kurtág György pedig, aki mindig különösen élénken rezonált a költészet, és azon belül Tandori Dezső lírájának hívásaira, a költő halála után hasonlóan abszurd és megható gesztusokból építi barátságuk láthatatlan zenei emlékművét.

 

Kurtág György a FUGA Budapesti Építészeti Központ tavalyi kiállításán

 

A kiállításon – amit Orcsik Roland író, költő, a Tiszatáj szerkesztője nyit meg pénteken 17 órakor – Tandori Dezső és Kurtág György műveinek kéziratai, művészi kapcsolattartásuk írásos dokumentumai láthatók. A verniszázson Rajk Judit énekművész, Csonka Gábor hegedűművész és Zétényi Tamás csellóművész Kurtág György, Ligeti György és Jeney Zoltán szóló- és kamaraműveiből, Tandori Dezső inspirálta kompozícióiból ad elő szerkesztett műsort. A zenészekkel Kurtághoz fűződő kapcsolatukról Orcsik Roland és Tóth Ákos beszélget.

 

A kiállítás április 21-ig látogatható előzetes bejelentkezés – e-mail cím: tiszataj@tiszataj.hu – alapján.