Lázár János: Márki-Zay április 3-án este tíz órára politikai hulla lesz

Háború idején választott halottas hasonlatot ellenfelére Lázár János, Orbán Viktor egykori jobbkeze, jelenlegi dohányzásügyi, ménesügyi és tramtrainügyi kormánybiztos, aki finomított: ha veszít április 3-án, akkor nem örökre hagy fel a politizálással, csak egy ciklusra.
Cservenák Zoltán

2022. április 02. 08:23

Lázár János: Márki-Zay április 3-án este tíz órára politikai hulla lesz

Visszavonul a politikától, ha vereséget szenved vasárnap Márki-Zay Pétertől 

 

– ezzel rúgta be a kampánymotort Lázár János néhány hete Csongrád-Csanád megye 4-es választókerületében. 

 

Lázár vállalása egyébként teljesen logikus, hiszen a Fidesz listájának végén, távol a befutó helyektől kapott csak lehetőséget, így üzente meg neki Orbán Viktor, hogy csak akkor maradhat a nagypolitikában, ha legyőzi az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét egyéniben. Márki-Zay Péter erre úgy reagált: a választók véget vethetnek Lázár politikai pályafutásnak, ami a Miniszterelnökséget vezető miniszterségtől, Hódmezővásárhely elvesztésén át, jelenleg nagyjából Makón és környékén, illetve Mezőhegyesen tart.

 

Ezért is tűnik visszásnak az, hogy Lázár János a 24.hu-nak adott interjúban azt mondta: 

 

„Márki-Zay április 3-án este tíz órára politikai hulla lesz”.

 

Lázár kijelentése azért is érthetetlen, mert ha Márki-Zay valóban veszítene április 3-án, akkor is megválasztott hódmezővásárhelyi polgármester marad. Ráadásul Lázár főnöke, Orbán Viktor végső soron csak veszített már választást 1990-ben, 1994-ben, 2002-ben és 2006-ban is, négy győztes választás mellett, négyet nyert meg. Egyéniben Orbán kétszer indult, 1990-ben és 1994-ben, akkor is simán veszített, kvázi politikai kezdőként.

 

Lázár egyébként kicsit pontosította, finomította korábbi nagyívű kijelentését: ha veszít április 3-án, akkor egy ciklusra hagy fel a politizálással, ez így már teljesen más, mintha örökre lelépne.

 

Az interjúban azt mondta, most nem foglalkoztatja a miniszterelnökség, de

 

„a rendszerváltás óta most először indul egyéni választókerületben egy kormányváltásra készülő és nagy társadalmi legitimációval rendelkező ellenzéki szövetség miniszterelnök-jelöltje. Most először indul el ezen miniszterelnök-jelölttel szemben egy egyszerű kormánypárti képviselő. S ha ez az egyszerű kormánypárti képviselő legyőzi az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, azzal példátlan legitimációra, felhatalmazásra, súlyra és erőre tehet szert. Amivel majd élni tud az országos politikában”.

 

Lázár persze túloz, hiszen 20 éve a választókerületben politizál, míg Márki-Zay csupán 4 éve, és az sem igaz, hogy a néhány éve az ország második emberének tartott Lázár csupán „egyszerű kormánypárti képviselő” lenne. Ugyanakkor az interjúból kiderül, hogy 

 

Lázárt rövid távon az ismét felfutó országos politikai karrier, hosszabb távon a miniszterelnökség is foglalkoztatja. Azt viszont kiemelte az interjúban, hogy nem törne miniszteri pozícióra.

 

Az egykori miniszter korrektnek tartja az újságíró kérdésében megfogalmazott állítást, miszerint ha veszít egyéniben, akkor maradnak neki az „alkalmi” munkák, amiket Orbán Viktor rábízott. Bár nem derül ki szövegszerűen az interjúból, de vélhetően a mezőhegyesi birtok, az agráregyetemet működtető alapítvány kuratóriumi tagságára és a dohányzásügyi biztosi feladatáról és a tramtrainről van szó.

 

Lázár helyeselt az interjúban arra a kérdésre válaszolva, miszerint egy igazi miniszter egyéni mandátummal felhatalmazva ül be a bársonyszékbe. Erre a 24.hu újságírója felhívta a figyelmét, hogy Orbán Viktor soha nem nyert egyéniben. Lázár erre úgy reagált, Orbánnak nem is kellene egyéniben győznie, mert nem lentről jövő politikus, hiszen a Fidesz elnökeként lépett a politikába.

 

Az interjú itt olvasható.

 

(Fotó: Lázár János Facebook-oldala)

 

 

Címlapon

mutasd mind