Legalább 80 rakétát lőttek Izraelre a Gázai övezetből, a zsidó állam válaszcsapással reagált

Működésbe lépett a Vaskupola nevű védelmi rakétarendszer, az első 46 rakétából 33-at elfogott, de Izrael mozgósítani kezdte tartalékos erőit – jelentette a helyi média.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 06. 01:45

Legalább 80 rakétát lőttek Izraelre a Gázai övezetből, a zsidó állam válaszcsapással reagált

A Gázai övezetből kilőtt rakéták több mint felét elfogták a már korábban a nagyobb városok köré telepített izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer egységei. 

 

Az összes eddigi lövedéket az Iszlám Dzsihád indította el a Hamász részvétele nélkül, a 12-es kereskedelmi TV péntek esti rendkívüli hírműsora szerint.

 

Körülbelül négy órával az Iszlám Dzsihád vezetője, Tajszir Dzsabari meggyilkolása után szólaltak meg a légvédelmi szirénák a tel-avivi agglomerációban, a déli városokban és a Gázai övezet környékén. Az első hullámban a Gázai övezetből 46 rakétát lőttek ki izraeli területekre.

 

A Vaskupola működésbe lépett, és elfogott 33 rakétát, áldozatok nincsenek. Közvetlenül a riasztások után a hadsereg légicsapást mért a gázai rakétavetőkre és az Iszlám Dzsihád szervezet más célpontjaira, köztük egy lőszergyártó telepre és egy fegyverraktárra.

 

 

A hadsereg eszközei az első órában mintegy 80, a Gázai övezetből indított lövedéket észleltek, de ezek közül több mint 30 sikertelen támadás volt, mert a rakéták palesztin területen belül értek földet, vagy a tengerbe érkeztek. Tel-Avivban a helyi önkormányzat megnyitotta az összes nyilvános óvóhelyet.

 

 

Az Iszlám Dzsihád Ciszjordániában fokozott készültséget hirdetett, és felszólította tagjait, hogy Ciszjordánia területén is lőjenek az ütközési pontokon az izraeliekre.

 

Az Izrael, az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tekintett Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget a rakéták kilövéséért. A terrorszervezet szerint a rakétatámadásokat összehangolták a Gázai övezet többi szervezetével, de azt nem állították, hogy közösen követték volna el azokat.

 

Beni Ganz védelmi miniszter jóváhagyta 25 ezer tartalékos mozgósítását a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint.

 

Izrael péntek délután Hajnalhasadás néven hadműveletet indított a Gázai övezetben az Iszlám Dzsihád ellen, mert a terrorszervezet több napja megtorlással fenyegetőzött, miután ezen a héten letartóztatták egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjét, Bassam al-Szaadit.

 

 

Izrael az utóbbi négy napban a fenyegetések miatt utakat zárt le az övezethez közeli területeken, és „különleges helyzetet” hirdetett óvatossági rendszabályokkal a helyi civil lakosság számára.

 

De mi az a Gázai övezet?

 

A Gázai övezet Palesztina része, ami a Földközi-tenger partján, annak kelet-délkeleti részén terül el. Délnyugat felől határos Egyiptommal, délkelet és északkelet felől pedig Izraellel. A Gázai övezet Palesztina egyik területe (Ciszjordánia a másik). Az övezet 41 kilométer hosszú, szélessége 6 és 12 kilométer között változik, területe megközelítőleg 360 négyzetkilométer. Az övezetet nem minden ország ismeri el önállónak, hanem Izrael részének, azon belül a Palesztin Nemzeti Hatóság fennhatósága alá tartozó területnek. A 2007-es gázai csata után a Hamász a Palesztin Hatóságot kiszorította a hatalomból és de facto ellenőrzi az övezet területét, amely izraeli blokád alatt áll.

 

Forrás: Wikipédia

 

Izrael és Egyiptom 2007, a Hamász dzsihadista mozgalom hatalomátvétele óta tartja szigorú blokád alatt a 2,3 millió palesztin lakta övezetet, ahol a lakosság szegénységben és munkanélküliségben él. Az izraeli hadsereg kedden lezárta a határátkelőket, így a munkavállalási engedéllyel rendelkező gázaiak ezrei rekedtek a lakóhelyükön. A határzár miatt lassult a gázai erőmű működéséhez szükséges dízel szállítása is. A létesítmény igazgatója csütörtökön figyelmeztetett, hogy üzemanyag híján leállhat az egyetlen villamoserőmű.

 

Izrael és a Gázai övezet fegyveres szervezetei között több háború is volt, a legutóbbi 2021 májusában. A tizenegy napos háborúban 260 palesztin – közöttük számos fegyveres –, valamint 13 izraeli, közöttük egy katona halt meg a helyi hatóságok szerint.

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind