Lemondás – Márok Tamás jegyzete

Aszongya Navracsics, az emberarcú fideszes miniszter, lemond, ha az ő hibájából nem sikerül megállapodni az Unióval az Erasmus program folytatásáról.
Márok Tamás

2023. január 25. 13:44

Lemondás – Márok Tamás jegyzete

Most tekintsünk el attól, hogy a hibás személyét nehéz pontosan megállapítani. Azon se akadjunk föl még most, hogy az EU-nak leginkább az gyanús, hogy az általa adott támogatásokat magánalapítványoknak folyósítanák, amelyeknek a kuratóriumait teletömték miniszterekkel és egyéb kormányhű figurákkal. Ami szerintük nem zárja ki a korrupció veszélyét.

 

Az viszont már első pillantásra is szemet szúr, hogy Navracsics, maga, aki a kormány nevében az uniós támogatások felelőse, másfelől a Pannon Egyetem kuratóriumi elnöke is.

 

Némi egyszerűsítéssel magának oszt pénzt.

 

Hogy az unió aggodalma a helyzettel kapcsolatban indokolt-e, arról lehetne egy picit vitatkozni. Ha azonban valaki, különösen az illetékes miniszter szeretné elosztatni az aggodalmakat, akkor van egy egyszerű lehetősége: azonnal lemond a kuratóriumi elnökségéről. Jószándékának bizonyításául. Sőt az sem volna ördögtől való, ha minisztertársainak is azt javasolná, hogy mondjanak le egyetemi kuratóriumi tagságaikról, elnökségekről. Varga Juditnak, Lantos Csabának, Nagy Istvánnak, Lázár Jánosnak, Varga Mihálynak, Szijjártó Péternek.

 

Navracsics miniszternek eszébe sem jutott a lemondás, nem is beszélve a felszólításról. Ez két dologra mutat világosan.

  • Egyrészt, hogy az önálló döntés és cselekvés nem fér bele a NER rendszerébe.
  • Másfelől pedig az is látszik belőle, hogy az ő kinevezésük, szerepvállalásuk nem a saját döntésük volt, s bármilyen lemondás sem a saját elhatározásuk lenne.

 

A brüsszeli kifogásokra a magyar kormány csípőből visszalőtt: majd mi kifizetjük a magyar diákok külföldi tanulmányainak költségét! Zsebből. Láthatóan nem érti, vagy csak adja a hülyét, Az unió és az uniós tagállamok többsége számára nem elsősorban pénzkérdésről van szó. Azt utasítják el, hogy az Erasmus és a Horizont programban olyan magyar alapítványi egyetemek vegyenek részt, amelyek működése, gazdálkodása teljesen átláthatatlan. És amiket olyan kuratóriumok vezetik, ahol a tagok többsége a magyar kormányban, vagy legalábbis a kormányárt zsebében van. Viktorék nem értik, hogy a tudomány, a kutatás és az egyetemek autonómiája a művelt világban elvi kérdés. És nem az a fő probléma, hogy az unió nem akar pénzt adni, hanem hogy ennek a világnak az egyetemei nem akarnak együttműködni a magyar egyetemekkel.

 

Márpedig ha ehhez tartja magát kormányzatunk, csak egyetlen lemondás biztos: ezekről a pénzekről és a csereprogramokról jó időre lemondhatunk.