Lengyel, magyar – már nem két jó barát

Nagyon elegük van a lengyeleknek abból, hogy a magyar kormány nyíltan oroszbarát politikát folytat.
Kékes Viktória

2023. január 19. 13:40

Lengyel, magyar – már nem két jó barát

Az Európai Bizottság a hétvégén megkezdi az informális tárgyalásokat az uniós nagykövetekkel a soron következő, immár tizedik Oroszország elleni szankciós csomaggal kapcsolatban – írja a Politico öt brüsszeli diplomatára hivatkozva forrásként. Az egyeztetések célja, hogy kiderüljön vannak-e olyan pontok, amelyek felülvizsgálatra szorulnak, mielőtt hivatalosan is megküldené javaslatait az EB a tagállamoknak. 

 

Azt már most tudni lehet, hogy Magyarország ismét kilenc orosz oligarchát akar levetetni a vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listáról. 

 

A brüsszeli székhelyű lapnak két uniós diplomata azt mondta, ez ellen az uniós nagykövetek szerdai találkozóján Lengyelország – a balti államok támogatásával – hivatalos tiltakozást nyújtott be. 

 

Egy harmadik diplomata szerint mindez nem jelenti azt, hogy Magyarország megvétózná a tizedik szankciós csomagot, ha az orosz oligarchák neve nem kerül le a listáról. (Ez már csak azért is valószínű, mert az itthon szajkózott propagandával szemben Orbán ezidáig mind a kilenc szankciós csomagot megszavazta.)