Létezik még olyan, hogy csongrádi bor? Naná!

Évtizedekkel ezelőtt a mainál sokkal nagyobb területen és jelentős mennyiségben készültek Csongrádon borok, amik az ország számos pontjára el is jutottak, így nem voltak ismeretlenek az akkori borkedvelőknek. Mi a helyzet ma? Egy a városban rendezett borversenyen jártam utána.
Mészáros Zoltán

2022. augusztus 22. 17:19

Létezik még olyan, hogy csongrádi
bor? Naná!

Különösen a vörösborairól volt híres Csongrád, hiszen a Tisza menti öntéstalajon igen jó minőségű kékszőlőt lehetett termeszteni, és abból remek vörösborok készültek. Ebben volt némi gyakorlatuk is a csongrádi szőlősgazdáknak hiszen a XI. század óta termelnek szőlőt a környéken – ezt a garamszentbenedeki apátság alapítóleveléből tudjuk egyébként 1075-ből. Komolyabb vörösborkészítés a kadarka szőlő megjelenésével a XVI. századtól datálódik itt. A XIX. század második felében az egész Európán végigpusztító filoxéravész ugyan elérte a csongrádi borvidéket is, de a homoki talaj miatt a szőlőgyökértetű nem irtotta ki a szőlőket, így a XX. század elejére már igen jelentős bortermelő vidék volt Csongrád és környéke. A XX. század második felében pedig ugyan nem éppen a minőségi borkészítés helyeződött előtérbe, de akkor is készültek magas minőségű csongrádi borok, akár nagyüzemileg, akár a helyi kistermelőknél a hagyományos csongrádi Öregszőlőkbeli gazdáknál – például nagyszüleimnél a Mária dűlő és az Uraság útja környékén.

 

Az utóbbi pár évtizedben viszont a többszöri fagykár és egyéb gazdasági tényezők miatt sokan felhagytak a szőlőtermesztéssel így a borvidék területe a valaha volt csúcsnagyságnak nagyjából a harmadára esett vissza. Éppen ezért Csongrádon kívül csongrádi borral manapság már nemigen lehet találkozni csak szerencsével vagy nagy odafigyeléssel. Ez jó lenne ha változna, mert ha nem is óriási mennyiségben, de továbbra is készülnek magas minőségű borok Csongrádon, amiket borversenyeken évek óta van szerencsém bírálni.

 

 

A borversenyeken a bírálat vakkóstolással történik, azaz nem tudjuk, milyen bort és kinek a borát bíráljuk, így hiába értékeltem már sok csongrádi bort, azt ritkán tudtam meg, hogy pontosan mi is volt az. Ezért is akartam már évek óta eljutni az augusztus huszadika környéki Csongrádi Borfesztiválra, de mindig ütközött más fesztivállal. De idén végre sikerült szülővárosom Borfesztiválján részt vennem és az ott lévő valamennyi csongrádi bort végig kóstolnom és értékelnem normál 100 pontos rendszerben – de nem vakkóstolással. Ez itt harmincnyolcféle bort jelentett. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a borok bírálata nem azonos a borok ivásával, hiszen nem szükséges a bírálathoz meginni a bort.

 

Elég széles volt a választék:

 • könnyű fehérek,
 • illatos fehérek,
 • reduktív rozék,
 • fahordós rozé,
 • könnyű vörösek,
 • gyümölcsös vörösek,
 • hordózott vörösek,
 • nagy vörösek,
 • félédes desszertborok

volt a felhozatal. A harmincnyolc borból tizenöt bort értékeltem aranyérmesnek azaz minimum 87 pontosnak. Figyelemre méltó az arány, a közel negyven százalék aranyérmes bor sehol nem lenne rossz. A legjobbakat nevesítem is:

 • arany és nagyaranyérem határára raktam Bodor Martin Generosa 2021, Pusztai Csaba Zweigelt 2021, Gutpintér Tamás Kékfrankos 2018 és Bodor László Urbánium 2018 borát.
 • Nagyaranyérmesnek minősítettem azaz legalább 94 pontosnak Bodor Martin Kadarka 2019, Bodor Martin Cabernet Sauvignon 2019 és Pusztai Csaba Cabernet Sauvignon 2019 borát.

 

Ezek a csongrádi borok ebben az állapotukban bárhol megállnák a helyüket, nemcsak az én értékelésemben.

 

Tehát létezik még csongrádi bor és nem is akármilyen minőségben.