Lőniük kell a hidakat az ukránoknak, hogy lassítsák az oroszokat

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. augusztus 14-én este.
Garai Szakács László

2022. augusztus 14. 21:18

Lőniük kell a hidakat az ukránoknak,
hogy lassítsák az oroszokat

Udi városa orosz kézre került Harkiv megyében

A Harkiv megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

 

A tábornok azt mondta, hogy az orosz légierő nagypontosságú csapásai következtében a donyecki régióban lévő Dzerzsinszk közelében az ukrán 66. gépesített dandár mintegy negyven katonája életét vesztette és kilenc haditechnikai eszköze megsemmisült. Hasonló támadás következtében a 63. gépesített dandár a Herszon megyei Belaja Krinica és Bilohirka térségében 35 ember és 15 páncélozott és egyéb jármű pusztult el.

 

A szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők 53. gépesített dandárja a donyecki régióban lévő Szribne falu közelében elszenvedett koncentrált tűzcsapások következtében kétszáz katonát és 15 haditechnikai eszközt veszített. Mint mondta, az 56. gépesített lövészdandár több mint kétszáz katonája megtagadta a harci feladatok végrehajtását, és a súlyos veszteségek miatt önkényesen Opitne és Pervomajszke közelében, az alegység 580 fős, Marjinkához vezényelt harmadik zászlóaljából mintegy 140 fő maradt.

 

A harcászati légierő gépei valamint a rakéta- és tüzérségi erők egyebek között megsemmisítettek egy radarfelderítő és célzóállomást, egy üzemanyag- és négy lőszerraktárt, valamint öt vezetésipontot. A Donyeck környéki ütegelhárítási művelet keretében az orosz erők csapást mértek egy ukrán Grad-, egy Hjacint-B- és hét D-30-as szakaszra, a légvédelem pedig lelőtt két drónt, egy Tocska-U ballisztikus rakétát és tizenöt rakétasorozatvető-lövedéket.

 

Ukrán veszteségek az oroszok szerint a háború kezdete óta

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1738 drónt, 365 légvédelmi rakétarendszert, 4303 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 798 rakétasorozatvető, 3298 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4 888 speciális katonai járművet veszítettek.

 

Ukrán kísérletek Herszonnál

Az ukrán hadsereg az éjszaka folyamán nagy erejű rakétatámadást intézett Herszon és elővárosai ellen az orosz erők által hatalomra juttatott helyi közigazgatás tájékoztatása szerint. A légvédelmi rendszer a legtöbb rakétát elfogta, de találatok is voltak.

 

A zaporizzsjai atomerőmű a helyi Moszkva-barát hatóságok szerint rendben működik, annak ellenére, hogy az ukrán erők szombaton ismét lőtték a létesítményt és Enerhodar várost. Kilenc lövedéket lőttek ki, amelyek egy része az atomerő és a hőerőmű között csapódott be.

A donyecki régió szakadárok által ellenőrzött területein vasárnap több települést értek ukrán tüzérségi csapások. Donyeckben bejelentették, hogy a városban egy nő és egy gyerek szenvedett sérülést az ukrán rakétatüzérség által szétszórt Lepesztok taposóaknáktól.

 

A hidakon csak gyalog tudnak átkelni az oroszok, a pontok egyelőre kevés járművet emelnek át

A Reuters szerint az oroszok egyre nagyobb nehézségekkel szembesülnek, miután stratégiai fontosságú hidak sérültek meg délen. A legfontosabb ezek a Herszon külvárosában lévő Antonovszkij híd, amit július vége óta rakétákkal lőnek az ukránok. A híd mellett a pontonok jelentik az átkelési lehetőséget az oroszoknak a Dnyeperen, de ezek nem tudják teljes mértékben kielégíteni az igényeiket. Tisztában is vannak a nehézségekkel: eleve a folyó keleti partján alakították ki a parancsnokságukat, mert tudják, a harcok erősödésével nem tudnák időben evakuálni azt. A folyó nyugati partján lévő 20 ezer orosz katona egyelőre még gyalogosan is át tud kelni a hidakon.

 

Két újabb gabonahajó futott ki a Kaszpi-tengerre

Az Ukrajnát elhagyó teherhajók száma ezzel tizenhatra emelkedett azóta, hogy július végén az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodás született a kikötői blokád feloldására a globális élelmiszerválság enyhítése érdekében. A blokád miatt több tízmillió gabona rekedt az országban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: Ukrajnának kevesebb mint két hét alatt sikerült három kikötőből ugyanannyi gabonát exportálnia, mint amennyit egész júliusban közúton. Ukrajna reméli, hogy a közeljövőben havi hárommillió tonna fölé tudja növelni tengeri exportját gabonából és más mezőgazdasági termékekből.