Az oroszok egyoldalú tűzszünetet rendeltek el Mariupolban, Oroszország már nukleáris csapásokat szimulál, Magyarország megvétózza az orosz olajembargót

Az orosz–ukrán háború legfontosabb híreinek összefoglalója csütörtök kora délután.
Kékes Viktória

2022. május 05. 13:10

Az oroszok egyoldalú tűzszünetet rendeltek el Mariupolban, Oroszország már nukleáris csapásokat szimulál, Magyarország megvétózza az orosz olajembargót

Egyoldalú fegyvernyugvást hirdettek az orosz erők a mariupoli acélműnél

Ahogy arról reggel mi is beszámoltunk, az oroszok egész éjjel lőtték az Azovsztal-gyárat, Denis Prokopenko alezredes szerint véres harcok zajlanak az üzem területén, miután az orosz erők áttörték a kapukat. A támadás hírét a Kreml szóvivője tagadja. (A gyárról készült műholdas felvételek ennek ellentmondanak.)

 

 

A Rosszija 24 orosz hírcsatorna most azt közölte, hogy egyoldalú fegyvernyugvást hirdettek a mariupoli Azovsztal acélműnél, és humanitárius folyosókat nyitottak a távozni kívánó civilek számára a gyártelepet körülzáró donyecki népi milícia és az orosz hadsereg katonái.  

  

Az április 30-án és május 1-jén az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt által végrehajtott sikeres mentőakció ellenére még mindig több mint kétszáz civil tartózkodhat az acélmű alatt.   

 

Oroszország már nukleáris csapásokat szimulál

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy szimulált nukleáris rakétacsapásokat gyakoroltak a Kalinyingrádi enklávéjában, Lengyelország és Litvánia között, ahol Oroszország legnagyobb balti-tengeri haditengerészeti és és katonai támaszpontja van – írja a Guardian.

 

Oroszország szerdán nukleáris képességű Iskander mobil ballisztikus rakétarendszerek szimulált „elektronikus kilövéseit” gyakorolta – áll a védelmi minisztérium közleményében. 

 

Az orosz erők egyszeri és többszörös csapásokat gyakoroltak a rakétarendszerek indítóállásait, repülőtereket, védett infrastruktúrát, katonai felszereléseket és a látszólagos ellenség parancsnoki állásait imitáló célpontokra. Az „elektronikus” kilövéseket követően a katonák manővert hajtottak végre, hogy megváltoztassák pozíciójukat, hogy elkerüljék az „egy esetleges megtorló csapást” – tették hozzá. A harci egységek gyakorolták a „sugárzási és vegyi szennyeződések körülményei között végzett akciókat is”. A gyakorlatokban állítólag több mint 100 katona vett részt.

 

Az AFP-nek nyilatkozó források szerint az orosz állami televízió az utóbbi időben igyekszik a nukleáris fegyverek használatát elfogadhatóvá tenni a nyilvánosság számára.

 

„Már két hete azt halljuk a televíziók képernyőjéről, hogy nukleáris silókat kellene nyitni”. – mondta Dmitrij Muratov Nobel-békedíjas orosz újságíró.

 

Ukrán védelmi minisztérium: legalább 400 ezer gabona ment veszendőbe az oroszok miatt

„Legalább 400 ezer  tonna gabonát lopott el Oroszország a megszállt Dél-Ukrajnában. Ez több mint 600 garat. Az orosz tolvajok halált és éhséget hoznak a világra” 

 

közölte az ukrán védelmi minisztérium Twitterén. Állításuk alátámasztására műholdas felvételeket is mellékeltek a megsemmisített gabonatárolóról. 

Egy másik posztban egy videót tettek közzé a lebombázott rubizsnei gabonatárolóról. 

 

„Ez a gabona 300 000 embert táplálhatott volna. Az oroszok fellépése nemcsak Ukrajna, hanem az egész emberiség élelmezésbiztonsága ellen is bűncselekmény”. -írták. 

 

Kovács Zoltán: Magyarország megvétózza az olajembargót

A BBC Hard Talk című műsorában azt mondta a kormányszóvivő, hogy az Európai Bizottság javaslata „a magyar érdekeket sérti, képtelenség, és ha meglépjük, azzal teljesen tönkre tesszük a magyar gazdaságot”.

 

Részletek itt.

 

ORFK: több mint tizenegyezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 5490 ember lépett be szerdán Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6067-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-vel. 

 

Budapest Főváros Kormányhivatala arról tájékoztatott, hogy a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szerdán 389 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 124 ember töltötte a létesítményben.