Magyarországról is megfigyelhető üstökös tűnik majd fel a tavaszi égbolton

Az áprilisi napközelsége után májusban földközelbe kerülő C/2021 O3 (PANSTARRS) nevű üstökös az előrejelzések szerint május elején szabad szemmel is látható lesz, majd kis távcsövekkel egész nyáron át megfigyelhető lesz az északi égbolt csillagképei között.
Vass Imre

2022. március 30. 18:10

Magyarországról is megfigyelhető üstökös tűnik majd fel a
tavaszi égbolton

Tóth Imrének, az Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadójának a csillagaszat.hu oldalon olvasható beszámoló szerint az üstököst 2021. július 26-án fedezték fel 

 

A NASA bolygókutató központjának pályaadatai szerint az üstökös napközelsége után elhagyja a Naprendszert. A pályaelemzés szerint az üstökös az Oort-felhő távoli vidékeiről érkezett és onnan több millió évig tartott az útja a Naprendszer belső térségei felé.

 

Az üstökös április 21-én lesz napközelben, amikor 47,9 millió kilométerre lesz központi csillagunktól. A NASA adatai szerint az üstökös május 8-án lesz földközelben, amikor mintegy 90 millió kilométerre lesz bolygónktól.

 

Az üstökös napközelsége idején csak napnyugta után figyelhető meg a látóhatár közelében az esti szürkületben binokulárral, kis távcsővel. Az üstökös megfigyelésére a legkedvezőbb az április végétől május közepéig tartó időszak, amikor már jobban eltávolodik a Nap irányától.

 

A csillagász megjegyezte, hogy az eddigi tapasztalatok alapján nagy az üstökös magjának szétesési valószínűsége a napközelséghez közeli időszakban. Ebben az esetben viszont a magtöredékek megfigyelése lehetőséget ad az eredeti mag belsejébe való betekintésre: a mag szerkezeti felépítésének, valamint kémiai összetételének meghatározására.

 

MTI