Már Szeged testvérvárosát, Odesszát lövik az oroszok

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. április 23-án este.
Garai Szakács László

2022. április 23. 23:34

Már Szeged testvérvárosát, Odesszát
lövik az oroszok

Háromhónapos csecsemő is a háború áldozata lett Odesszában

Az orosz rakétatámadást intéztek Odessza ellen. Az ukránok állítása szerint egy katonai létesítményt és két lakóházat ért találat. Vologyimir Zelenszkij elnök kora esti sajtótájékoztatóján nyolc áldozatot említett és azt hét rakétát lőttek a városra az oroszok. Zelenszkijt elöntötték az indulatok, amikor arról beszélt, hogy a legfiatalabb áldozat egy háromhónapos csecsemő volt.

 

Kijevbe látogat az amerikai külügy- és hadügyminiszter

Anthony J. Blinken és Llloyd J. Austin Vologyimir Zelenszkijjel a szükséges katonai segítségnyújtásról fognak tárgyalni.

 

Sajtótájékoztató a kijevi metróban

Ukrajna kivonul a béketárgyalásokról, ha az oroszok megölik Mariupol védőit vagy ha megtartják a beígért „népszavazásokat” az új „köztársaságokban”, azaz Herszon és Zaporizzsja környékén, közölte Volodimir Zelenszkij egy kijevi metróállomáson tartott sajtótájékoztatón.

 

„Állítsuk meg Oroszországot most!” – ez egy lengyel kampány címe

Morawiecki országában is van plakátkampány, ám ott mintha valós problémákra akarnék felhívni a figyelmet. Lengyelország azt szeretné, ha a plakátkampány „mindazok jajkiáltása lenne, akiket brutálisan meggyilkoltak az ukrajnai falvak és nagyvárosok utcáin”.

 

Johnson: A brit kormány segíti a háborús bűncselekményekre utaló bizonyítékok összegyűjtését

A Downing Street esti beszámolója szerint Johnson telefonos megbeszélést tartott Zelenszkijjel, aminek során kijelentette, hogy Oroszországnak számot kell adnia ukrajnai cselekedeteiről. Hozzátette: London ennek érdekében támogatást nyújt minden olyan bizonyíték beszerzéséhez, amely háborús bűncselekmények elkövetésére vall. Liz Truss brit külügyminiszter a minap bejelentette, hogy Nagy-Britannia támogatni fog minden olyan vizsgálatot, amelyet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) indít a háborús bűncselekmények kivizsgálására és büntetőeljárások indítására szóló felhatalmazása alapján.

 

Dominic Raab brit igazságügy-miniszter, miniszterelnök-helyettes nemrég egymillió font (442 millió forint) értékű új brit finanszírozást jelentett be az ICC-nek, emellett felajánlotta, hogy a Scotland Yard háborús bűncselekmények kivizsgálására szakosodott ügyosztálya és a brit fegyveres erők hírszerzési anyagok összegyűjtésében jártas szakértői segítséget nyújtanak a hágai bíróságnak.

 

A szombat esti telefonos megbeszélésen a brit kormányfő beszámolt az ukrán elnöknek arról is, hogy Nagy-Britannia újabb szankciókat léptetett érvénybe az orosz fegyveres erők több vezetőjével szemben. A londoni külügyminisztérium előző nap jelentette be, hogy beutazási tilalommal és nagy-britanniai vagyoneszközeik befagyasztásával sújtotta mások mellett Andrej Szergyukov vezérezredest, az orosz légideszant-alakulatok parancsnokát, Nyikolaj Bogdanovszkij vezérezredest, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének első helyettesét, valamint Valerij Fljusztyikov vezérőrnagyot, az orosz hadsereg különleges műveleti alakulatainak parancsnokát.

 

Az ukrán elnökkel tartott szombat esti megbeszélésén Johnson megerősítette, hogy Nagy-Britannia a jövő héten újból megnyitja kijevi nagykövetségét, ezzel is demonstrálva az ukrán néppel vállalt szolidaritását. A brit miniszterelnök megerősítette azt is, hogy London további védelmi jellegű katonai segélyben részesíti Ukrajnát, és ennek részeként páncélozott csapatszállító járműveket, drónokat és páncéltörő fegyvereket szállít az ukrán fegyveres erőknek. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint Zelenszkij köszönetet mondott Johnsonnak azért, hogy a brit kormány ukrán katonáknak nyújt kiképzést az Egyesült Királyság területén.

 

Kijárási tilalmat rendeltek el Kárpátalján az ortodox húsvétvasárnap éjszakájára

Vasárnap reggel 5 óráig. A kijárási tilalmat a Kárpátalja Megyei Védelmi Tanács rendelte el a szombaton tartott rendkívüli ülését követően, amelyen a járási katonai közigazgatások, illetve a régió vallási szervezeteinek vezetői is részt vettek – jelentette be Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője. Az ukrán hírszerzés információi szerint az orosz erők Ukrajna-szerte rengeteg áldozattal járó provokációkat és rakétatámadásokat terveznek húsvét éjszakáján, beleértve a templomokat is.

 

– Az ellenség célja az, hogy pánikot keltsen és destabilizálja a helyzetet – fogalmazott a kormányzó. Viktor Mikita elmondta, emiatt a hagyományos ételszentelést Ukrajna minden régiójában április 24-én 5 órától tartják. Kérnek mindenkit, hogy a kijárási tilalom után menjen templomba. Kárpátalján a háború kitörése óta első ízben hirdettek éjszakai kijárási tilalmat. A légiriadók az utóbbi hetekben szinte mindennaposakká váltak, azonban a Magyarországon kívül a Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával határos Kárpátalját mindeddig nem érte légicsapás.

Nyitóképünket a Twitteről vettük át. Oda Odessza Telegram-oldaláról posztolták.ókat és rakétatámadásokat terveznek húsvét éjszakáján, beleértve a templomokat is.

 

– Az ellenség célja az, hogy pánikot keltsen és destabilizálja a helyzetet – fogalmazott a kormányzó. Viktor Mikita elmondta, emiatt a hagyományos ételszentelést Ukrajna minden régiójában április 24-én 5 órától tartják. Kérnek mindenkit, hogy a kijárási tilalom után menjen templomba. Kárpátalján a háború kitörése óta első ízben hirdettek éjszakai kijárási tilalmat. A légiriadók az utóbbi hetekben szinte mindennaposakká váltak, azonban a Magyarországon kívül a Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával határos Kárpátalját mindeddig nem érte légicsapás.

 

 

Nyitóképünket a Twitteről vettük át. Oda Odessza Telegram-oldaláról posztolták.