Már tízezerben mérik szegedi vadnyugati kiállítás látogatóinak számát

Közepesen gyenge szóviccel élve: a statisztikák arról tanúskodnak, hogy nem tett rossz lóra a Móra Ferenc Múzeum az Indiánok és cowboyok kiállítással, amelyen egy hónap múltán már a tízezredik látogatót köszöntötték.
Bod Péter

2022. július 26. 13:40

Már tízezerben mérik szegedi vadnyugati kiállítás látogatóinak számát

Bár a sikert előre borítékolni lehetett volna, de alighanem a múzeum szakembereit is meglepte, mennyire népszerű új kiállításuk, amire tódulnak a látogatók.  

 

Szinte napra pontosan egy hónapja (június 25-én) nyílt meg a múzeum legújabb nagyszabású kiállítása A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok, és kedden délelőtt Bárkányi Ildikó, a gyűjtemény igazgatóhelyettese már a tízezredik látogatót köszönthette a Móra Ferenc Múzeumban. 

 

Svercsok Beáta és párja Medve Gábor Mezőkövesdről érkeztek, és ennek kapcsán rövid köszöntőjében Bárkányi Ildikó úgy fogalmazott: külön öröm, hogy ilyen messziről is érkeznek tárlatukra.

 

Az ország távoli pontjáról érkező fiatalpár egy helybeli ismerősüktől előzetes értesült a szegedi múzeum kiállításáról, és előzetes eldöntötték, hogy feltétlenül megnézik. Nem is csalódtak, mert remek élménnyel lettek gazdagabbak. Mint a hírportálunknak nyilatkozó Beáta fogalmazott: leginkább az indiánok ruhái és azok gyöngydíszítése tetszett neki.

 

 

A fiatal pár saját elmondása szerint már nem tartoznak ahhoz a generációkhoz, amelyek indiános és cowboyos könyveket olvastak. Számukra Karl May regényei kimaradtak, ennek ellenére a téma iránt érdeklődés erős bennük. 

 

Gábor ezt azzal egészítette ki, hogy HBO-on futó televíziós sorozatnak, a Vadnyugat tematikáját feldolgozó Westworldnek hűséges nézői. Kétnapos kirándulásra érkeztek Szegedre, ahol ezt megelőzően gyerekkorukban járták. Tegnap hosszabb belvárosi sétát tettek, és nagyon kedvező véleményük alakult ki a városról, amit rendkívül hangulatosnak tartanak.

 

Jártak a Dómban, a Dóm téren, megnézték az egyetem különböző épületeit, és egymás között arról beszélgettek, hogy jó lett volna Szegeden felnőni vagy legalább egyetemre itt járni.

 

Egy építészetében és hangulatában ettől nagyon különböző egyetemre jártak Miskolcon – tették hozzá. A Móra Ferenc Múzeum most futó kiállításának tízezredik látógatói a turistáknak ahhoz a csoportjához tartoznak, akik kirándulásaikat szinte minden alkalommal kultúrprogrammal színesítik, ahogyan ez a mostani alkalommal is történt. 

 

A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című kiállítást, amely ez év december 31-ig lesz Szegeden látható, a most köszöntött látogatói mindenkinek megnézésre ajánlják.