Mariupol? Még mindig tartják Azovsztalt

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. április 20-án délelőtt.
Garai Szakács László

2022. április 20. 08:10

Mariupol? Még mindig tartják
Azovsztalt

Újra van kapcsolat a csernobili atomerőmű és a világ között

Helyreállt a kommunikáció a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, a szabályozó hatóság most már közvetlenül kapcsolatba tud lépni az erőművel, ha arra szükség van. Az ügynökség még március 10-én veszítette el a kapcsolatot az atomerőművel. Az orosz erők öt hétig állomásoztak a csernobili erőmű területén, majd március 31-én kivonultak onnan. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége a tervek szerint még ebben a hónapban ellátogat Csernobilba, és ott nukleáris biztonsági, védelmi és radiológiai értékeléseket végeznek.

 

Moszkva újabb ultimátumot adott az Azovsztal védőinek

Az oroszok kedden késő este bunkerromboló bombákkal támadta az Azovsztalt. Egyúttal elismerték, egyetlen ukrán katona sem tette le a fegyvert, és újabb ultimátumot adtak a mariupoli védőknek. Közben 120 civilnek sikerült elhagynia a várost humanitárius folyosókon keresztül; ukrán források szerint már több mint 20 ezer civil meghalt már a harcok miatt a városban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már korábban jelezte, hogy a mariupoli katonák a végsőkig harcolni fognak, és elutasítják az orosz ultimátumokat. A legfrissebb orosz ultimátum szerint, ma tűzszünetet léptetnek életbe, ezalatt pedig szabadon elvonulhatnak az Azovsztal acélgyárba visszahúzódó ukránok – a szakadár Donyecki Népköztársaságba. Oda viszont sem a katonák, sem a civilek nem akarnak menni: Ukrajnába vezető humanitárius folyosó megnyitását kérték, de ennek a kérésnek az oroszok nem tesznek eleget.

 

Tüzérséget ígértek Ukrajnának

Kedden az amerikai elnök, a brit és a kanadai miniszterelnök is megígérte, hogy Ukrajna tüzérségi fegyvereket kap, hogy fel tudják tartóztatni az orosz hadsereg keleti offenzíváját. Joe Biden erről egy biztonságos videóhíváson tárgyalt a Fehér Ház szituációs szobájából a többi szövetségessel. Boris Johnson Londonban a törvényhozás előtt beszélt arról, hogy több tüzérségi fegyvert kell adniuk az ukránoknak, Justin Trudeau pedig nehéztüzérséget ígért.

 

Egyelőre esély sincs a tárgyalások folytatására

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója arról beszélt, Mariopul ostroma és az oroszok által előkészített nagy keleti támadás tovább halaszthatja a megszakadt tárgyalások újrakezdését.

 

Az ortodox húsvétot használná ki az ENSZ

A most pénteken kezdődő ortodox húsvét alatt Antonio Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius segélykonvojokat küldene Mariupolba, Herszonba, Donyeckbe és Luhanszkba, vizet, élelmet vinnének, és ellátnák a betegeket és a sebesülteket, valamint humanitárius folyosókat nyitnának a menekülő civileknek. Ukrajnában több mint 12 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre.