Mariupolban családokat szállító autókat lőttek az oroszok, rövid időre megjelent egy hír közel 10 ezer halott orosz katonáról az orosz propagandasajtóban

Továbbra sem tudnak a megfelelő ütemben távozni a tűz alá vett ukrán nagyvárosokból a lakosok, az oroszok lövik a fegyvertelen civileket is.
Cservenák Zoltán

2022. március 21. 23:44

Mariupolban családokat szállító autókat lőttek az oroszok, rövid időre megjelent egy hír közel 10 ezer halott orosz katonáról az orosz propagandasajtóban

Két gyermek válságos állapotban van, miután Mariupolból menekülő családokra lőttek orosz katonák. A gyerekek azon autók egyikében ültek, ami jelzéssel szállított családokat Mariupolból – közölte Olekszandr Sztarukh, a Zaporizzsjai terület katonai közigazgatásának vezetője, aki heves harcokról számolt be az orosz és ukrán erőket elválasztó frontvonal környékén a térségben. Három mariupoli gyermek, akik családjukkal együtt megszöktek az ostromlott városból, tűz alá kerültek, miközben a Polohivszkij kerületen keresztül utaztak – mondta Starukh.

 

Mentők is meghaltak

 

Ukrajnában eddig 21 mentős meghalt és 47-en megsérült az orosz ágyúzásokban és bombázásokban 

 

– mondta az ukrán katonai mentőszolgálat helyettes vezetője, Roman Prymush.  

 

„A genfi egyezmény értelmében háborús bűnnek minősül a mentési munkálatok során a mentőket ért ágyúzás vagy egyéb fenyegetés. Az eseteket rögzítjük, az ezekről készült anyagokat továbbítjuk az illetékes szerveknek, amik jogi értékelést adnak. Azonosítják majd az elkövetőket” 

 

– tette hozzá Prymush. Megjegyezte, hogy a mentők elfogása is a genfi ​​egyezmény megsértését jelenti.

 

 

Eltüntették az orosz katonákról szóló hírt

 

Mintegy 10 ezer halott orosz katonáról jelent meg hír az orosz sajtóban, de a hírt rövid időn belül eltüntették. A Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap posztolt arról, hogy a 9861 orosz katona halt meg eddig az Ukrajna elleni háborúban, és 16 ezer 153 megsebesült 

 

– vette észre a 444.hu. A hír azért is érdekes, mert legutoljára 498 orosz katonai áldozatot ismert el Oroszország, még március 2-án. A szakértők azonban az eset kapcsán figyelmeztettek: elképzelhető, hogy a lapot kívülről meghackelték, de az is megtörténhetett, hogy valaki a rendszeren belülről próbálta közölni az igazságot.

 

Az orosz invázió 26. napján így áll a helyzet Ukrajnában

 

Több front is befagyhatott

 

Sem az oroszok, sem az ukránok nem hátrálnak, a NATO egyik magas rangú tisztviselője hétfőn arról beszélt, hogy patthelyzet alakulhatott ki Oroszország Ukrajna elleni háborújában, legalábbis több jel erre mutat.

 

Az informátor szerint az orosz szárazföldi erők továbbra sem jutnak előre érdemben, az orosz harci repülőgépek pedig nem még mindig nem tudták ellenőrzésük alá vonni a légteret. „Ha még nem vagyunk patthelyzetben, akkor gyorsan közeledünk ahhoz” – idézi a tisztviselőt a CNN.

 

 

Kezdenek kifogyni az precíziós rakétákból az oroszok

 

Készletgondjai lehet az orosz hadseregnek Ukrajnában, elképzelhető, hogy ezért használnak több régi típusú, nem precíziós bombát. A CNN egy amerikai védelmi tisztviselőt idézve azt írja, elképzelhető, hogy Oroszország nehezen tudja megoldani az utánpótlást a precíziós fegyverekhez.

 

 

Zelenszkij: Mariupolt „hamuvá változtatják”, de a város „túléli"

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn kiadott videobeszédében kijelentette, hogy az ukrán kikötőváros, Mariupol az orosz ágyúzás és bombázás miatt „hamuvá változtatják”, de a város „túléli”. 

 

Mariupolt, ami a háború előtt körülbelül 450 ezer embernek adott otthont, március eleje óta szinte folyamatosan lövik az oroszok. A műholdfelvételek jelentős pusztítást mutatnak a lakónegyedekben. Zelenszkij beszédében ismét arra buzdította az ukránokat, hogy tegyenek meg mindent országunk védelméért, népük megmentéséért.

 

 

Herszonban a tüntetőket lőtték

A dél-ukrajnai Herszonban napok óta tüntetnek a helyiek az orosz megszállók ellen. Ezt elégelték meg Putyin katonái, belelőttek a tömegbe.

 

Borell: háborús bűntett, amit Oroszország tesz

 

Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője hétfőn kijelentette, hogy „ami Mariupolban történik, az súlyos háborús bűntett”.

 

 

Tárgyaltak az Ötök

 

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn konferenciabeszélgetésen vett részt Németország, az Egyesült Államok, Olaszország és az Egyesült Királyság vezetőivel. Macron közölte: „az európai partnerek és szövetségesek közötti koordináció töretlenül folytatódik az ukrajnai háborúval kapcsolatosan. A találkozó végén az öt ország megvitatta a Mariupolban kialakult kritikus humanitárius helyzetet és a humanitárius megállapodtak arról, hogy sürgősen humanitárius segítséget kell nyújtani a városnak. Megismételték az azonnali tűzszünetre és az orosz csapatok kivonására vonatkozó követeléseiket is.

 

Eközben a Pentagon bejelentette, hogy az Egyesült Államok más országokkal arról tárgyal, hogy Ukrajnának nagy hatótávolságú légvédelmet biztosítson 

 

– erről John Kirby, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatón beszélt hétfőn. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a múlt héten Szlovákiába és Bulgáriába látogatott, miután részt vett a NATO brüsszeli védelmi miniszteri ülésén.

 

Szuminál ammóniaszivárgás van

 

Az ammónia szúrós szagú, maró és mérgező hatású gáz. A NEXTA szerint egy 50 tonnás ammóniatartály sérült meg orosz bombatámadás után az észak-kelet ukrajnai Szumiban, egy vegyi üzemben. Eddig egy halottról tudunk.

 

 

(Nyitókép: Fadel Senna/AFP)