Márki-Zay Péter: Húsz nap múlva arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép, egy nemzet legyünk!

Miközben a Békemenet résztvevői a Kossuth térre érkeztek, hogy meghallgassák a miniszterelnök kampánybeszédét, az egységes ellenzék a Műegyetem rakparton gyűlt össze, ahol „A hatalom a népé” címmel hirdették meg kormányváltó nagygyűlésüket. Az eseményen ismertették az új 12 pontot, és a miniszterelnök-jelölt mellett felszólalt Iványi Gábor és Donald Tusk is.
Kékes Viktória

2022. március 15. 17:31

Márki-Zay Péter: Húsz nap múlva arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép, egy nemzet legyünk!

Az elsőként felszólaló Iványi Gábor arra emlékeztetett, hogy a cseh, lengyel és a szlovák államfők vonatra szálltak és Kijevbe tartanak, hogy támogatásukról biztosítsák Zelenszkij elnököt. A magyar miniszterelnöknek viszont más dolga akadt. Iványi azonban bízik abban, hogy Márki-Zay Péter első miniszterelnöki útja az ukrán fővárosba vezet majd. Iványi párhuzamot vont az 1848-as ifjak és az Ukrajnában harcolók között, szerinte szégyen, amit Orbán Viktor művel a háború kapcsán. 

 

(fotók: MTI)

 

Iványi beszéde után az Egységben Magyarországért képviselői – Donáth Anna, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Schmuck Erzsébet és Dobrev Klára – az ellenzék új 12 pontját ismertette. Ezek között a sajtó szabadsága, felelős oktatásügyi és egészségügyi minisztérium létrehozása, a magyarok valós képviseletét biztosító Országgyűlés, a jogállam helyreállítása,  a földtörvény eltörlése,  az igazságszolgáltatás és a bírói függetlenség visszaállítása, valamint a magyar euró bevezetése szerepel. 

 

A 12 pont és azokat bemutató rövid beszédek után Donald Tusk vett át a szót. 

 

„Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok. Együtt voltunk 1956 októberében. Együtt voltunk, amikor 1980-ban megszületett a Szolidaritás. Együtt voltunk 1989-ben is, amikor minkét nemzetünk megszabadította magát a szovjetizmus nyomása alól” – kezdte beszédét az Európai Néppárt elnöke. 

 

 

Donald Tusk szerint, ha Bem tábornok ma élne, akkor az ellenzéki gyűlésen venne részt. 

 

Ukrajna most Lengyelország és Magyarország szabadságáért is küzd, sőt egész Európáért. Egyetlen becsületes embernek sem lehet kétsége, hogy melyik oldalra kell állni ebben a küzdelemben – mondta Tusk, aki szerint Európának és az ukrán népnek is nagyon fontos, hogy ki nyer április 3-án. Tusk szerint most nem lehet politikai üzletekbe belemenni, egyértelművé kell tenni, melyik oldalra állunk. Beszéde végén az április 3-i szavazásra buzdított mindenkit az Európai Néppárt elnöke. 

 

 

Donald Tuskot követően Márki-Zay Péter lépett a színpadra, akit az összegyűlt tömeg MZP skandálással fogadott. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint ma, 33 évvel a rendszerváltás után már nem egy nép vagyunk a világ számára, hanem csupán egyetlen arc. 

 

„A világ híreiben egy egyre fáradó arc jelenít meg minket, magyarokat. A népet. A nemzetünket.(…) Jogot formál arra, hogy megmondja ki része a nemzetünknek és ki nem.”

 

Márki-Zay szerint emiatt az arc miatt ítélnek meg minket a világban. Szerinte ma miatta szégyenkeznek egyre többen amiatt, hogy magyarok. Idehaza pedig éket vert barátok, kollégák, sőt a családtagok közé. Megmérgezte szavainkat. 

 

„Húsz nap múlva arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép legyünk. Ismét egy nemzet legyünk és ne kívülállók a saját hazánkban!”

 

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint egyetlen választásunk van: a Kelettel szemben Európát, az önkénnyel szemben a szabadságot, a nélkülözéssel szemben az emelkedő Magyarországot kell választanunk. Saját szerepére rátérve Márki-Zay arról beszélt, hogy a fél ország gyűlöli, míg egy másik fél tőle vár reményt és megváltást. 

 

„Felmerül a kérdés, hogy le kell-e váltani a magyar történelem bizonyítottan legkorruptabb kormányát, ami gyűlöletpropagandát folytat az állampolgárok ellen, és le kell-e váltani a mindenbe belebukott zsarnokot, ami képtelen megvédeni az országát, és menekül a vitától, egy olyan emberre, aki néha meggondolatlanul fogalmaz és néha a szövetségesei sem értenek vele egyet. Érdemes?”

 

Nos, szerinte érdemes, válaszolja meg saját kérdését, már ha ha egy olyan országot szeretnénk ahol jogállamiság és elszámoltathatóság van, és ahol tisztességes bért kapnak a tanárok és az orvosok. 

 

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt rendületlenül hisz abban, hogy hazánk nem maradhat örökké a történelem vesztes oldalán. Hisz abban, hogy most az áprilisi ifjak hozzák el a szabad Magyarországot. Április 3-án szerinte:

 

„Magyarország visszatér a történelem jó oldalára. Újra egy nép, újra egy nemzet leszünk. Újra büszkén mondhatjuk ki, bárhol is járjunk a világban, hogy magyar vagyok.”

 

Beszéde végén arra kért mindenkit az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hogy a következő három hétben győzzön meg három embert arról, hogy váltsák le a kormányt, mert így szerinte kétharmados győzelem születik majd.

 

– Hajrá Magyarország, Isten óvja hazánkat, Isten óvja a magyarokat! – felkiáltással zárta beszédét az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, majd a felszólalók és a106 ellenzéki képviselőjelölt csatlakozott hozzá a színpadon egy közös kép erejéig 

Címlapon

mutasd mind