Mateusz Morawiecki: Öt fontos tanulsága van a háborúnak

Mateusz Morawiecki, a Lengyel Köztársaság miniszterelnöke, az orosz-ukrán háború egy éves évfordulóján véleménycikkben írta meg véleményét a konfliktusról és annak hatásairól Európára.
Szeged.hu

2023. február 24. 11:34

Mateusz Morawiecki: Öt fontos tanulsága van a háborúnak

Morawiecki szerint az oroszok által indított háború miatt az európaiak több generációjának erőfeszítései által létrehozott biztonságot és jólétet összeomlás fenyegeti. Hangsúlyozta, „mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a 21. század legnagyobb geopolitikai rémálma végre véget érjen.”

 

A lengyel miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az oroszok a legszörnyűbb bűnöket követték el, nem kíméltek senkit, és ártatlanokat gyilkoltak meg. Erre Bucsában, Irpinyben és más városokban ott vannak a bizonyítékai.

 

„Ez az év egyben az ukrán nemzet nagyszerű hősiességének éve is volt, amely Volodimir Zelenszkij vezetésével szembeszállt a gonosz orosz birodalommal. A hit, a kitartás és az elszántság éve. Ukrajna nemcsak a saját szuverenitásáért, hanem az egész kontinens biztonságáért is harcol.” – írta a Morawiecki, aki szerint a háborúnak öt fontos tanulsága van.

 

1. Ez a háború mindannyiunkat érint

Ez nem egy helyi konfliktus. Oroszország megpróbálja lángba borítani Európát. Célja az egész globális gazdasági rend destabilizálása.

 

Ma mindannyian egy teljes körű Ukrajna elleni katonai támadás tanúi vagyunk.

 

Ezért nem lehetünk közömbösek. Oroszország birodalmi tervei túlmutatnak Ukrajnán. Ez a háború mindannyiunkat érint.

 

2. Oroszország szítja a globális gazdasági válságot

A mindannyiunkat sújtó energiaválság és globális infláció forrása Oroszország birodalmi agressziója. Oroszország azt remélte, hogy az energiaszektor megbénítása meggyengíti az európai országokat és arra ösztönzi őket, hogy távol tartsák magukat az ukrajnai háborútól. A Nyugat ellen alkalmazott stratégia kezdettől fogva a válság eszkalálására irányult. A világpiaci árak emelkedésének egyik fő oka az orosz katonai tevékenység. 

 

3. Európa szuverenitásának előfeltétele a „deputyinizáció”

Számos európai kormány azt hitte, hogy rendes szerződéseket köthet Moszkvával. A szerződések az ördöggel kötött paktumoknak bizonyultak, amelyek tétje Európa lelke volt.

 

Ezért lehetetlen visszatérni az oroszokkal a „szokásos üzlethez”. Egy bűnös rendszerrel nem lehet normalizálni a kapcsolatokat. Legfőbb ideje, hogy Európa függetlenné váljon Oroszországtól, különösen az energiaszektor terén. 

 

4. A szolidaritás erősebb a félelemnél

Oroszország elszámította magát. Meg akart osztani bennünket, de mi egységesebbek lettünk, mint valaha.

 

Mint minden totalitárius rezsim esetében, a Kreml legerősebb fegyvere is a félelem. Az orosz fenyegetésekkel és zsarolásokkal szemben szolidárisan kell fellépnünk. 

 

A NATO bebizonyította, hogy nemcsak a világ legerősebb katonai szövetsége, hanem egy egységes szövetséges is. Együtt legyőzzük a gonoszt. A szolidaritás erősebb a félelemnél.

 

5. Ukrajna újjáépítése és Európa megerősítése

Európa jövőjének két forgatókönyve áll előttünk. Az egyik Ukrajna győzelme és a kontinens békéje. A másik Oroszország győzelme és Putyin birodalmi törekvéseinek terjeszkedése. Ha Ukrajna győztesként kerül ki ebből a háborúból, akkor már ma el kell kezdenünk gondolkodni az európai politika paradigmaváltásán. Jelenleg a biztonság és béke közösségének gondolata a fejlődés egyetlen lehetséges modellje.

 

„Pontosan egy évvel a háború kitörése után egyetlen közös, szolidáris célunk van: Ukrajna újjáépítése és Európa megerősítése.” – zárta véleménycikkét Mateusz Morawiecki

 

Az írás teljes terjedelmében a Telex-en olvasható.