Médiaegyensúly Fidesz-módra: a választási szempontból releváns média kétharmada a NER ellenőrzése alá került

A Válasz Online 241 országos hatású közéleti- vagy tömegcsatornát vizsgált meg, és arra jutott, hogy ezek közül 132 médium egyértelműen kormánypárti, 26 egyelőre csak „félfideszes”.
Kékes Viktória

2022. február 08. 12:05

Médiaegyensúly Fidesz-módra: a választási szempontból releváns média kétharmada a NER ellenőrzése alá került

A 132, egyértelműen kormánypárti médium közé tartozik például a 13 állami csatorna, a 83 darab, KESMA és a Mediaworks Zrt. alá tartozó sajtótermék, valamint 36 egyéb, vállaltan kormánypárti médium (ilyen például a Mészáros Lőrinc vagy Vaszily Miklós érdekeltségébe tartozó TV2 médiacsoport, a Pesti Srácok és a Magyar Hírlap).

 

Forrás: Válasz Online

 

A “félfideszes produktumok” közé az olyan, már NER-tulajdonú, de még nem teljesen átállított médium tartozik, mint pl. az Index, a 168 óra vagy a Pesti Hírlap. Ezek közül 26 darabot számoltak össze a Válasz Online újságírói.

 

Forrás: Válasz Online

 

A két számot összeadva kimondható, hogy a 241, a közelgő választásokra releváns hatást gyakorló médium közül kétharmados többségbe kerültek azok, amelyek a jelenlegi kormány szekerét tolják (nyíltan vagy kevésbé nyíltan).

 

Orbán Viktor ugyan azt állítja 

 

Magyarországon a sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint Németországban,

 

a valóságban a magyar miniszterelnök lett az első uniós vezető, aki szerepel a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet „sajtószabadság ellenségeit” felsoroló listáján. 

 

A  Válasz Online cikke (amely a még megmaradt független sajtót is felsorolja) itt található.