Medián: A kormánypártok fél év alatt szavazóik csaknem ötödét veszítették el

A Fideszben csalódottak azonban nem az ellenzéket, hanem a bizonytalanok táborát erősítik. A potenciális ellenzéki voksok ráadásul egyre több párt vagy mozgalom között oszlanak meg és aligha adhatóak össze.
Kékes Viktória

2022. november 02. 12:39

Medián: A kormánypártok fél év alatt szavazóik csaknem ötödét veszítették el

A 2015-ös menekültválság óta nem volt olyan magas azok aránya, akik szerint „rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, így aligha meglepő, hogy a Fidesz szavazótábora a teljes választókorú népesség tekintetében jelentősen csökkent az elmúlt fél év alatt. Ugyanakkor a kilenc százalékos mínusz nem az ellenzéki pártok valamelyikét, hanem a párt nélküli, „bizonytalan” szavazók számát gyarapította – derült ki a Medián friss közvélemény-kutatásából, amit a hvg360 közölt.

 

A potenciális ellenzéki voksok ráadásul egyre több párt vagy mozgalom között oszlanak meg, és noha összességükben szorosan megközelítik a Fideszre jutó szavazatokat, aligha adhatók össze. 

 

  • A legnépszerűbb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció, amely április óta 7-ről 9 százalékra erősödött a teljes népesség körében, a biztos pártválasztók tekintetében pedig 13 százalékon áll.
  • A második helyen a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt áll fej-fej mellett 7 százalékkal (a biztos szavazóknál 8-8 százalékkal), de míg a Mi hazánk 1 százalékot gyengült a választások óta, addig a Kutya Párt erősödött 2 százalékkal.
  • A harmadik helyen, még az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöb felett utolsó ellenzéki pártként a Momentum áll, a teljes népességben 5 százalékkal, míg a biztos szavazóknál 7 százalékkal.
  • Az összes többi mért ellenzéki formáció (parlamenten belül és kívül) egyaránt a parlamenten kívül maradna, ha most lennének a választások.

 

Továbbra is jelentős, négyötödös többség támogatja az ország EU-tagságát, de a támogatottság fél év alatt 88-ról 80 százalékra mérséklődött. Ez is azt bizonyítja, hogy kiválóan működik a kormány legújabb propagandakampánya.