Reuters: csütörtöktől ismét jön gáz az Északi Áramlaton, Medvegyev: Oroszország minden célját eléri, béke a feltételeik szerint lesz

Magabiztosan nyilatkozott a korábbi orosz elnök, aki Vlagyimir Putyin hű miniszterelnöke is volt. Oroszország ismét küldhet gázt Európába.
Cservenák Zoltán

2022. július 20. 00:54

Reuters: csütörtöktől ismét jön gáz az Északi Áramlaton, Medvegyev: Oroszország minden célját eléri, béke a feltételeik szerint lesz

Medvegyev akkor volt Oroszország elnöke, mikor hatalmi időkorlát miatt Putyinnak át kellett adnia az elnöki széket. Azóta ilyen gond nincs, korlátlan ideig lehet már elnök az orosz-ukrán háború elindítója.

 

A korábbi elnök-miniszterelnök most azt mondta, Ukrajnában a béke Moszkva feltételein fog alapulni, mivel az orosz erők országszerte rakétákkal csaptak le célpontokra, még akkor is, ha szárazföldi offenzívájuk akadozott. Medvegyev, aki most az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, kihívó hangot ütött meg, jelezve, hogy Moszkva kész megtenni mindent a győzelem érdekében – írja a Reuters.

 

„Oroszország minden célját eléri. Béke a mi feltételeik szerint lesz” – mondta Medvegyev.

 

Csütörtöktől újra jöhet orosz gáz északon?

A Reuters azt közölte: Oroszország csütörtökön a 10 napos karbantartás miatti lezárást követően ütemezetten újraindítja a gázexportot az Északi Áramlat 1-es vezetéken keresztül. A hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy a vezeték várhatóan időben újraindul, de kevesebb mint napi 160 millió köbméter kapacitással.

 

Az orosz Gazprom a múlt hónapban 40 százalékra csökkentette az Északi Áramlaton keresztüli gázexportot, arra hivatkozva, hogy késik a Siemens Kanadában szervizelt turbinája. 

 

A Reuters forrása azt is mondta az Északi Áramlat 1-en keresztül csütörtöktől várható gázmennyiségről, hogy az oroszok visszatérnek a július 11-e előtti gázszállítási szintre. A hírre a holland gáztőzsdén 3 százalékkal csökkent a világpiaci ár.

 

Putyin: a Gazprom teljesíti a kötelezettségeit

Vlagyimir Putyin orosz elnök iráni látogatásán kijelentette, hogy a Gazprom gázipari óriáscég „teljes mértékben” teljesíti minden kötelezettségét, és kigúnyolta a Nyugatot, amiért a zöld energiára támaszkodik.

 

Putyin Teheránban azt is mondta, a nyugati vezetők döntöttek úgy, hogy a nem hagyományos energiafajtákra – a napra és a szélre – támaszkodnak. „Ők maguk zárnak le mindent, aztán keresnek valakit, akit hibáztatni lehet – vicces lenne, ha nem lenne olyan szomorú” – tette hozzá az orosz elnök.

 

Zelenszkij nem akar télig tartó háborút

Ukrajna nem akarja, hogy a háború télig tartson – mondta Volodimir Zelenszkij elnök vezérkari főnöke kedden, mert ez időt adna az orosz erőknek a behatolásra, és megnehezítené az ukrán ellentámadást. A Reuters jelentése szerint Andrij Jermak reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és más nyugati szövetségesek fegyverei lehetővé teszik az ukrán csapatok számára, hogy ezt megelőzően „győzelmet” érjenek el.

 

A britek szerint Oroszország bajban van

A brit katonai hírszerzés szerint Oroszország küzd a hatékony támadóerő fenntartásával, és a probléma valószínűleg egyre súlyosabbá válik. A jelentésben az olvasható, hogy „a súlyos létszámhiány kezelése mellett az oroszoknak dönteniük kell aközött, hogy tartalékokat telepítsenek Donbászba, vagy védekezzenek az ukrán ellentámadások ellen a délnyugati Herszon-régióban”.