Még 36 embert keresnek a kremencsuki bevásárlóközpont elleni rakétatámadás után, a Moody's szerint Oroszország nem fizette ki az adósságát

Tizennyolcra nőtt a közép-ukrajnai Kremencsuk városában egy bevásárlóközpontot ért rakétacsapásban elhunyt emberek száma. Tovább kutatnak a túlélők után, 36 embert még keresnek.
Cservenák Zoltán

2022. június 28. 09:41

Még 36 embert keresnek a kremencsuki bevásárlóközpont elleni rakétatámadás után, a Moody's szerint Oroszország nem fizette ki az adósságát

Dmitro Lunin, a poltavai régió katonai közigazgatásának vezetője elmondta, hogy a mentők továbbra is dolgoznak a helyszínen. Hozzátette: további 36 ember eltűnt.

 

Több száz ember tartózkodott a bevásárlóközpontban percekkel a csapás előtt, amit ukrán tisztviselők szerint egy orosz KH-22 rakéta hajtott végre. A KH-22 akár 1 tonna (2240 ​​font) tömegű robbanófejet is szállíthat.

 

„A sérült épületszerkezetek bontása nehéz mérnöki berendezések és kisgépek segítségével folyamatosan zajlik” – mondta Lunin. Hozzátette: 25 embert helyeztek intenzív osztályra a kremencsuki kórházban.

 

Nem teljesített egy törlesztés

 

Június 27-én az orosz államadósság birtokosai nem kaptak kamatszelvényt két 100 millió dollár értékű eurókötvényre a 30 naptári napos türelmi időszak lejártáig, amit a mi definíciónk szerint nemteljesítésnek tekintünk – olvasható a Moody's közleményében. A „kihagyott kuponfizetés mulasztásnak minősül” a hitelminősítő szerint.

 

A nyilatkozat azután érkezett, hogy Oroszország tagadta, hogy fizetésképtelenné vált, mondván, hogy a kifizetések dollárban és euróban történtek május 27-én, a pénz pedig az Euroclearnél, a belgiumi székhelyű elszámolóháznál ragadt.

 

Szlovjanszktól északra is támadnak az oroszok

 

A donyecki régióban Dovhenke és Dolyna településekre összpontosulnak az orosz támadások. Tüzérséggel és MLRS-sel (Multiple Launch Rocket System) lőttek az oroszok az ukránokra, de a honvédők megállították az ellenség előretörési kísérletet – ezt közölte az ukrán vezérkar.

 

Harkivnél megrekedtek az ukránok

 

Harkivtől északra az oroszok tüzérséggel akadályozták meg az ukrán erők előrenyomulását az orosz–ukrán határhoz. Az orosz csapatok azon kísérletét, hogy átkeljenek a Sziverszkij-Donyec folyón Harkiv régió déli részén, visszaverték.

 

Liszicsanszkot bekerítenék az oroszok

 

Súlyos harcok zajlanak Liszicsanszk közelében, miközben az orosz erők a kulcsfontosságú várost igyekeznek bekeríteni.  Az ukrán hadsereg közölte, hogy erői visszatartották az orosz támadásokat a Luhanszk és Donyeck régiók frontvonalának számos területén, miközben Liszicsanszk városa körül folytatódnak a harcok. Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió katonai közigazgatásának vezetője elmondta, hogy az oroszok déli és délnyugati irányból támadják Liszicsanszkot.

 

„A harcok folynak Vovkojarivka és az olajfinomító között. Megpróbálják elzárni a várost erről az oldalról, és átvenni az irányítást a Donyeck régióval való közlekedési kapcsolat felett” – mondta Hajdaj.

 

(Fotó: Efrem Lukatsky/AP)