Még a rekordmagas infláció is kedvez Mészáros Lőrincnek

Magyarország leggazdagabb embere az ország legnagyobb földesura is egyben, ezért kifejezetten jól jár azzal, hogy a mezőgazdasági termelői árak az egekbe szöktek.
Kékes Viktória

2022. június 15. 11:11

Még a rekordmagas infláció is kedvez Mészáros Lőrincnek


A 444.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy Mészáros Lőrinc 45-50 ezer hektárra becsült földbirtokával nem csak az építőipar vagy a bankszektor kiemelkedő szereplője, de az ország legnagyobb földesura is egyben. Márpedig áprilisban átlagosan 45,7 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban. 

 

A világon példátlan karriert befutott egykori gázszerelő például Magyarország első számú tejtermelője, a tej felvásárlási ára pedig 28,3 százalékkal lett drágább egy év alatt. Nem nehéz tehát arra a következtetésre jutni, hogy miközben mi elképedve figyeljük a tej körülbelül 30 százalékos drágulását, addig Orbán Viktor barátjának birodalma még ezzel is jól jár.

 

A lap arra emlékeztet: Mészáros agrárérdekeltségeinek egy részét a Talentis Agro Zrt. fogja össze, ide 21 magyar és 2 román cég tartozik. 

 

A Forbes számításai szerint a cégcsoport 2020-ban a koronavírus járvány okozta gazdasági válság ellenére több mint 25,6 milliárdos árbevétellel zárt, 2021-ben viszont Magyarország egyik legnagyobb élelmiszer- és takarmányalapanyag előállító cégcsoportja a számításaink szerint elérte a 30 milliárd forintos forgalmat.

 

A Talentis még csak nem is a legkomolyabb agrárérdekeltsége az egykori felcsúti polgármesternek: az Orbán Viktorral nyílt háborúskodást, majd csendes visszavonulást választó egykori Fidesz pártpénztárnok, Simicska Lajos mezőgazdasági cégeit 2019 júliusában olvasztotta be sajátjaiba Mészáros, Mezort agrárcsoport néven. Ide a korábban privatizált egykori állami gazdaságok, mint például a három nagy nyugat-dunántúli agrárcég: a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. tartozik. 

 

A Lajta mintegy 13 ezer hektárnyi szántójával, jó évet is zárt: 5,1 milliárd forintos forgalom mellett 836 millió forintos profit jött össze nekik 2021-ben. De a sárvári és a szombathelyi társaság sem panaszkodhat: ketten együtt 6,3 milliárd forintos forgalmat és 1,1 milliárd forintos nyereséget raktak össze szarvasmarha-tenyésztésből, tejtermelésből, takarmány és árunövények termesztéséből.

 

És még mindig nincs vége. Ezeken felül a szintén Mészáros Lőrinchez köthető Opushoz tartozik a Békés megyei Csabatáj Zrt., amely a dél-alföldi régió egyik legnagyobb tojástermelője. Sok tojást eladhattak, hiszen 2,1 milliárd forint a forgalmuk és 145,5 millió forintos a nyereségük 2021-ben. Szintén tojásban utazik a székesfehérvári Aranykorona Zrt.: itt a 2,6 milliárdos forgalom viszont alig 80 millió forintos nyereséget ért.

 

Nem csoda tehát, hogy Mészáros Lőrinc továbbra is sorra veszi az egykori állami gazdaságokat. A 444 írta meg, hogy a Kutas Management Kft. nevű vagyonkezelő cége megvette a biharkeresztesi a KUTAS '95 Mezőgazdasági Zrt.-t, ami még mintegy 4 ezer hektár földet jelent. A hvg.hu pedig arról írt, hogy az évtizedek óta Farkas Sándor szentesi politikus kezében levő fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt.-t vette meg a legnagyobb földesúr. A cég 1230 hektár bérelt területen gazdálkodik.

 

A pulyka felvásárlási árának 26 százalékos emelkedésével is jól jár Mészáros: a Gazdasági Versenyhivatal ugyanis a napokban bólintott rá, hogy fuzionálhat Magyarország két legnagyobb pulykafeldolgozó vállalata, a szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. Mindkét cég a Mészáros-csoport magántőkealapjaihoz kötődik, egyesített forgalmuk 2021-ben mintegy 60 milliárd forint volt.